Италия измисля маслиновa алтернатива на палмовото масло

Италия измисля маслиновa алтернатива на палмовото масло

Палмовото олио е опасно и вредно за здравето, най-вече за децата, гласи категорично становище е на Еропейския орган за безопасност на храните, в резултат на проведеното от нея обширно и задълбочено изследване, завършило в началото на месец май тази година.

Според проучването някои съединения, образуващи се при високите температури, прилагани в процеса на рафиниране на тропическата мазнина, вредят на здравето ни и излагат организма на риск от ракови заболявания.

„Алтроконсумо” – най-голямата асоциация на потребителите в Италия, подлага на лабораторно изследване някои продуктите от италианската търговска мрежа, между които бисквити, чипс, детски закуски и бебешко мляко, предназначени за най-младите потребители на Ботуша. Изледването установява наличието на „опасни генотоксични съставки” в количества многократно завишаващи допустимите от закона граници.

Опитите за тотално преустановяване на употребата на присъстващото едва ли не навсякъде палмовото олио нарастна неимоверно през последните месец в Италия, което доведе до това някои региони да предприемат спешни мерки, премахвайки го от обществените кухни. Успоредно с това в цялата страна е наложен закон за ревизия на етикетите, отразяващи съдържанието на храните. Вече не се допуска многозначителното и кратко изписване „растителни мазнини”, а е задължително да се уточни точният им произход – в повечето случай палма, рапица или слънчоглед.

Големи, международни фирми, които използват предимно палмовата мазнина в своите продукти са сред основателите на Обединение за екологично устойчиво палмово олио. Организацията съвсем наскоро отрече публикуваното в някои ежедневници твърдение, че същите фирми „още от 2009 г. са били наясно, че в палмото олио присъстват токсични съставки, опасни за здравето на потребителя.”

И докато „Алтроконсумо” започва петиция за налагане на още по-строги правила, касаещи хранителните съставки, Италия е на водещото място в Европа по внос на палмова мазнина (+57% в последните 10 години).

Въпреки всички здравословни опасности, които използването на палмова мазнина крие в себе си, досега намирането на неин заместител в хранителната индустрия беше проблем поради един неоспорим факт – ниска цена и принадлежността ѝ към категорията на т. нар. твърди мазнини, които наподобяват маслото. С други думи, тя придава на храните кремовидност, без да оказва влияние на вкуса, което позволява да се избегне старият, вреден процес на хидрогенизация на мазнините.

Изглежда обаче, че вече е дошъл моментът, в който нещата ще променят, благодарение на „Mida+” – един стартъп от Перуджа, патентовал революционен продукт. Идеята е на Филипо Ферари, собственик на земеделско дружество, което се занимава с производство на зехтин. Така всичко започва отново от маслината – сърцето на италианската и средиземноморската кухня. Благодарение на нея находчивият Филипо създава нова мазнина за хранително-вкусовата индустрия.

Става въпрос за крем от растително олио, което може да се използва вместо палмовото, маргарина или маслото. То ще се произвежда под името „Cremolì” и ще се прави от зехтин (поне 80%), какаово масло, вода и слънчогледов лецитин.

Новият продукт би трябвало да има отлични хранителни стойности – ще бъде наситен с полифеноли и витамин Е и няма да съдържа животински и хидрогенизирани мазнини, консерванти или алергени. Ще е подходящ за вегетарианците и за хората с хранителна нетолерантност към глутен, мляко и яйца. И нито една съставка в него няма да съдържа ГМО. Един от големите плюсове на новото кулинарно откритие е, че то ще позволява редуцирането на мазнините в дадена рецепта с 20%, в резултат на което се улеснява храносмилането.

Автор: Вера Найденова, Рим

 

 

 

 

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Данъчен проблем: Шефът на Ferrari ще полага една година общественополезен труд
Имение с отстъпка: Свалят 25 млн. долара от цената на бившия дом на Рики Мартин
Световните петролни компании съкращават работни места поради ниските цени на "черното злато"
На днешната дата, 10 септември. Рождениците днес
Велосипедист покорява планините в това поразително видео
Goldman Sachs ще управлява пенсионни активи на Shell за 40 милиарда долара
Жива акула на повече от 5 века откриха край Гренландия
"Хитачи" открива нов завод за железопътни вагони на стойност 100 милиона долара близо до Вашингтон