Италия измисля маслиновa алтернатива на палмовото масло

Италия измисля маслиновa алтернатива на палмовото масло

Италия измисля маслиновa алтернатива на палмовото масло

Палмовото олио е опасно и вредно за здравето, най-вече за децата, гласи категорично становище е на Еропейския орган за безопасност на храните, в резултат на проведеното от нея обширно и задълбочено изследване, завършило в началото на месец май тази година.

Според проучването някои съединения, образуващи се при високите температури, прилагани в процеса на рафиниране на тропическата мазнина, вредят на здравето ни и излагат организма на риск от ракови заболявания.

„Алтроконсумо” – най-голямата асоциация на потребителите в Италия, подлага на лабораторно изследване някои продуктите от италианската търговска мрежа, между които бисквити, чипс, детски закуски и бебешко мляко, предназначени за най-младите потребители на Ботуша. Изледването установява наличието на „опасни генотоксични съставки” в количества многократно завишаващи допустимите от закона граници.

Опитите за тотално преустановяване на употребата на присъстващото едва ли не навсякъде палмовото олио нарастна неимоверно през последните месец в Италия, което доведе до това някои региони да предприемат спешни мерки, премахвайки го от обществените кухни. Успоредно с това в цялата страна е наложен закон за ревизия на етикетите, отразяващи съдържанието на храните. Вече не се допуска многозначителното и кратко изписване „растителни мазнини”, а е задължително да се уточни точният им произход – в повечето случай палма, рапица или слънчоглед.

Големи, международни фирми, които използват предимно палмовата мазнина в своите продукти са сред основателите на Обединение за екологично устойчиво палмово олио. Организацията съвсем наскоро отрече публикуваното в някои ежедневници твърдение, че същите фирми „още от 2009 г. са били наясно, че в палмото олио присъстват токсични съставки, опасни за здравето на потребителя.”

И докато „Алтроконсумо” започва петиция за налагане на още по-строги правила, касаещи хранителните съставки, Италия е на водещото място в Европа по внос на палмова мазнина (+57% в последните 10 години).

Въпреки всички здравословни опасности, които използването на палмова мазнина крие в себе си, досега намирането на неин заместител в хранителната индустрия беше проблем поради един неоспорим факт – ниска цена и принадлежността ѝ към категорията на т. нар. твърди мазнини, които наподобяват маслото. С други думи, тя придава на храните кремовидност, без да оказва влияние на вкуса, което позволява да се избегне старият, вреден процес на хидрогенизация на мазнините.

Изглежда обаче, че вече е дошъл моментът, в който нещата ще променят, благодарение на „Mida+” – един стартъп от Перуджа, патентовал революционен продукт. Идеята е на Филипо Ферари, собственик на земеделско дружество, което се занимава с производство на зехтин. Така всичко започва отново от маслината – сърцето на италианската и средиземноморската кухня. Благодарение на нея находчивият Филипо създава нова мазнина за хранително-вкусовата индустрия.

Става въпрос за крем от растително олио, което може да се използва вместо палмовото, маргарина или маслото. То ще се произвежда под името „Cremolì” и ще се прави от зехтин (поне 80%), какаово масло, вода и слънчогледов лецитин.

Новият продукт би трябвало да има отлични хранителни стойности – ще бъде наситен с полифеноли и витамин Е и няма да съдържа животински и хидрогенизирани мазнини, консерванти или алергени. Ще е подходящ за вегетарианците и за хората с хранителна нетолерантност към глутен, мляко и яйца. И нито една съставка в него няма да съдържа ГМО. Един от големите плюсове на новото кулинарно откритие е, че то ще позволява редуцирането на мазнините в дадена рецепта с 20%, в резултат на което се улеснява храносмилането.

Автор: Вера Найденова, Рим

 

 

 

 

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ