Ключът в борбата с рака може да се крие във витамин С

Ключът в борбата с рака може да се крие във витамин С

Ключът в борбата с рака може да се крие във витамин С

Ключът в борбата с рака може да се крие във витамин С. Експерименти с мишки са показали, че аскорбиновата киселина или витамин С, може да убива раковите клетки с мутации, които ги правят почти неуязвими и забавят растежа на туморите като цяло, съобщи сп. "Сайънс".

Интересът към витамин C като средство срещу рака възниква преди около 30 години, предизвикан от носителя на Нобелова награда Лайнъс Полинг. Тогава серия от изследвания показва възможната му полза при лечението на тумори. По-късно е открито, че приемането на витамина под формата на таблетки не влияе на туморите при болни от рак хора.

Относително неотдавна, през 2009 година, Марк Левин от Националните институти по здравеопазване на САЩ (NIH) и неговите колеги установяват, че това е свързано с факта, че концентрацията на витамина в тумора е била недостатъчно висока заради работата на защитните механизми на организма, задържащи част от аскорбиновата киселина в кръвта и тъканите на относително ниско ниво.

Цзийе Юн от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор (САЩ) и неговите колеги са представили поредните доказателства, че витамин С може да унищожи дори много устойчиви на химиотерапия тумори, експериментирайки с група мишки, предразположени към развитие на най-тежките форми на рак на ректума.

По време на експериментите учените са вкарвали в организма на животните неголеми количества канцерогени, изчакали са появата на полипи и други типове злокачествени образувания и са се опитали да ги унищожат с големи дози витамин С, съответстващи на такова количество киселина, която се съдържа в около 200 портокала.

Експериментът е показал, че размерите на туморите видимо са намалели при всички гризачи, а при някои мишки част от тях напълно са изчезнали. Това на практика е потвърдило, че витамин С може самостоятелно да унищожава раковите клетки дори с такива набори мутации, които ги правят почти неуязвими за действието на химиотерапията и клетките на имунната система.

Благотворният ефект на витамин С е свързан с това, че благодарение на аскорбиновата киселина в течностите около туморите се образува голямо количество водороден прекис, способен да убива раковите клетки, пише БТА. Той обаче не поврежда здравите клетки. Потиска се работата на специалния фермент GLUT1, който транспортира глюкозата и другите захари вътре в клетките. В резултат на това раковите клетки просто започват да умират от глад, тъй като им трябва много повече храна, отколкото на здравите.

Двете мутации, предизвикващи рак на дебелото черво - BRAF и KRAS, които се срещат при много други типове рак, засега остават нелечими. Учените се надяват, че инжекциите с витамин С ще им позволят в близко бъдеще да спасят пациенти с тези форми на рак или поне да удължат живота им и да го облекчат.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ