Кратките упражнения намаляват риска от 13 вида рак

Кратките упражнения намаляват риска от 13 вида рак

Кратките упражнения намаляват риска от 13 вида рак

Упражненията като колоезденето и бързото ходене могат да предотвратят 13 вида рак, твърди ново изследване, цитирано от британския вестник „Дейли Телеграф“

Проучването се основава на наблюдения над 1.4 милиона души. То открива, че хората, които отделят повече от свободното си време за физическа активност, драстично намалят риска от развитието на рак. При тях вероятността да развият рак на черния дроб е 27% по-малка, на белия дроб - 26% и на бъбреците - 23%.

Като цяло физическата активност намалява шанса човек да страда от раково заболяване със 7%.

Изследователите са анализирали данни от 12 европейски и американски проучвания от 1987 до 2004 година и са сравнили връзката между различните нива на физическата активност с честотата на появата на 26 вида рак.

По време на единадесетте години след 2004, последвалите наблюдения и анализи са идентифицирани 186 932 случая на раково заболявания сред 1.4 милиона души.

Предходни изследвания показаха, че между 2 и 3 часа умерена активност на седмица може да подтиснат възпалителните процеси в организма, за които се смята, че са основата причина за проблемите.

"Тези открития подкрепят насърчаването на физическата активност, като ключов елемент от усилията за превенция и контрол на раковите заболявания сред населението", коментира д-р Стивън Мур, епидемиолог в Националния онкологичен институт в Мериленд.

Той добавя, че не може да изключи възможността диетите, тютюнопушенето и други фактори да влияят на резултатите.

Доктор Мур все пак предупреждава, че изследването използва данни за физическата активност, предоставени от самите участници, което предполага възможност за грешки и неточности. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ