Лютите чушки – ключ към здраво сърце

Лютите чушки – ключ към здраво сърце

Лютите чушки – ключ към здраво сърце

Лютите чушки са ключът към здраво сърце, установиха учени от Хонконг. Те откриха, че съставките, на които се дължи пикантният вкус на чушлетата, понижават високото кръвно налягане и холестерола.

Лютите чушки имат голям потенциал да предпазват от сърдечни заболявания, които убиват най-много хора в развитите страни, пише БГНЕС. Изследването, осъществено от Китайския университет в Хонконг, било фокусирано върху свойствата на вещества, известни като капсаициноиди, които придават лютивината на чушките.

„Изследването ни увеличава и разширява познанието за това как веществата в лютите чушки помагат за подобряването на сърдечното здраве. Сега имаме по-ясна и подробна представа за въздействието им върху гените и други механизми, които влияят на холестерола и на здравето на кръвоносните съдове. Нашето изследване е едно от първите, предоставящи подобна информация", заяви д-р Чжън Юй Чън, ръководител проучването.

За целите на изследването учените подложили две групи хамстери на високохолестеролна диета, след което дали на едната група храна с вариращи количества капсаициноиди. Накрая анализирали последиците. Така било установено, че лютивите вещества понижавали нивата на лошия холестерол, като едновременно ограничавали натрупването му тялото и стимулирали разграждането и извеждането му от организма.

Те също така блокирали действието на ген, който кара артериите да се свиват, ограничавайки притока на кръв към сърцето и другите органи. Благодарение на блокирането му, мускулите се отпускали и се разширявали.

„Стигнахме до заключението, че капсаициноидите са благоприятни за подобряването на редица фактори, свързани със сърдечното здраве и нормалното кръвно налягане. Но не препоръчваме на хората да ядат голямо количество люти чушки. Добрата диета е въпрос на баланс. И помнете, лютите чушки не са заместител на предписаните лекарства с доказано благоприятно въздействие. Но те могат да са добра добавка", заяви д-р Чън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ