Невероятните рекорди в историята на медицината

Невероятните рекорди в историята на медицината

Невероятните рекорди в историята на медицината

Медицината винаги е била една от най-експлоатираните територии на човешкия прогрес. Затова и нейната богата история – като наука и практика е пълна с необичайни и впечатляващи рекорди. Ето една съвсем кратка селекция с такива примери

- Най-дългата операция в цялата история на медицината е била за ...остраняване на киста на яйчник. Интервенцията е продължила цели  96 часа. Голяма част от обяснението за тази невиждана по времетраене операция се крие във факта, че преди да се подложи на нея, пациентката е тежала 280 килограма, а след нея  – 140 килограма.

- Жителят на Атланта, САЩ Уили Джонс, държи рекорда за най-висока измерена телесна температура. През 1980 г. мъжът бил настанен по спешност в болница с 46,5 градуса. Лечението му продължило 24 дни.

- Кълбо от косми с тегло 2,35 килограма е една от най-странните и тежки находки, вадени от хирурзи от стомах на пациент.

- Британецът Самюъл Дейвидсън е безпрецедентен рекордьор по брой направени му инжекции. Той е диабетик и бил инжектиран 78 900 пъти с инсулин.

- На 24 февруари, 1994 г. е регистрирана най-ниската телесна температура. 2-годишното канадско момиченце Карли Козолофски останало 6 часа на улицата при минус 22 градуса след като излязло да си поиграе, но входната врата се захлопнала зад гърба й. Прието е в болница с тежко измръзване и телесна температура едва 14,2 градуса.

- Американецът Чарлз Йенсен е човекът, претърпял най-много операции. От 1954 г. до 1994 г той бил подложен на общо 970 операции за отстраняване на различни туморни образувания.

- 2533 най-различни предмети били извадени от стомаха на 42-годишна жена, страдаща от натрапчиво желание да поглъща, всичко, което види – под всичко, не разбирайте храна. Сред находките например били изброени и 947 безопасни игли.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ