Офисно биополе: Мит или реалност?

Офисно биополе: Мит или реалност?

Офисно биополе: Мит или реалност?

Често се случва, особено в по-малките офиси: отивате сутрин на работа и поне трима-четирима още са в същата цветова гама като вашата.  Въпрос на корпоративен код или поредното приятно съвпадение. Със сигурност е второто и големият въпрос тук е защо е поредното. Отговор търси и дава АиФ.Ru.

”Прословутият корпоративен дух не е абстрактно понятие. Служителите в един офис са хора, обединени от общи действия, насочени към една цел. Участват в общ процес и мислят за едно и също”, обяснява пред изданието психологът Ана Хиникина.

Цялото това взаимодействие рано или късно настройва екипа на една вълна: „Когато хората дълго време прекарват заедно в общо пространство, споделят общи ценности и цели, съвсем лесно стигат до момента, когато започват да се обличат еднакво, да се засичат на едни и същи места за забавление и отдих, без да са се уговорили предварително и т.н.”, добавя психологът.

Стига се дотам, дори, че се постига синхрон и в чисто физиологически план, обяснява друг специалист Алина Степнова: „Научно установен феномен е синхронизирането на месечния цикъл при жени, които дълго време работят заедно. Също така не са рядкост случаите, в които хората започват да си приличат и външно след дългогодишно съвместно пребиваване на едно място”, разказва тя.

Когато са в общо пространство, хората едновременно му оказват влияние и са подложени на влиянието на пространството, пояснява тя. „Психолозите наричат това явление "поле". Подсъзнателно, всеки от нас периодично „взема назаем” мисли, чувства и маниери на поведение от хората, които споделят едно и също поле с нас, обяснява още  Алина Степнова. Като пример за проявлението му тя дава удивителните ситуации, в които си спомним за наш близък и в този момент той ни звънне по телефона например. Или, когато наум ни се върти рефрен от популярна песен, а колегата до нас внезапно я озвучи, като започне да я тананика. Такива примери има още много и всички те потвърждават съществуването на единно пространство с невидими връзки между хората. Наричайте го както искате – биополе, офис, корпоративна култура – важното е, че сплотява.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ