Под Амазонка тече втора гигантска река

Под Амазонка тече втора гигантска река

Под Амазонка тече втора гигантска река

Учени откриха грамадна подземна река, която тече на километри под втората по дължина след Нил река в света – Амазонка. Изследователите от националната обсерватория на Бразилия изчисляват дължината на подземното течение на около 6000 км – приблизително колкото и самата Амазонка.

Д-р Валия Хамза от обсерваторията заяви, че откритието е направено по време на изследване на температурните вариации на 241 неактивни петролни кладенци, изкопани през 70-те и 80-те години на миналия век от бразилската държавна петролна компания „Петробрас“. Така учените случайно засекли движението на вода на дълбочина 4 км под река Амазонка.

Компютърни симулации, направени от докторантката Елизабет Пиментел, показаха, че подземното течение е основно вертикално до около 2 км дълбочина, но променя посоката си и става почти хоризонтално с увеличаването на дълбочината.

Подземната река, която вероятно е на възрастта на Амазонка – 11 милиона години, бе наречена на името на д-р Хамза, който ръководи екипа, направил откритието. Учените смятат, че тя извира в региона Акра и достига морето край Фос до Амазонас. Това би обяснило защо големи парцели морска вода на това място имат изключително ниски нива на сол.

Течението на Рио Хамза вероятно е със корост само 2% от това на Амазонка, но въпреки това реката може да се сравни например с река Сан Франциско в Калифорния. Амазонка тече средно с 133 000 куб. м/сек, докато Рио Хамза е по-бавна с 3090 куб. м/сек.

Д-р Хамза обясни, че съществуването на втора гигантска река в региона означава, че местните джунгли имат две отточни системи, което вероятно обяснява тяхното плодородие и дълголетност. Проучванията на новата река ще продължат до 2014 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ