Ако хората станат вегетарианци

Ако хората станат вегетарианци

Ако се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци и се намали консумацията на месо, светът може да избягва няколко милиона смъртни случая годишно до 2050 г., да ограничи съществено затоплящите планетата емисии и да пести милиарди долари на година от разходи за здравеопазване и климатични щети. Това сочат резултатите от изследване, публикувано в сп. „Протоколи на Американската академия на науките”.

Проучването е първото по рода си, което оценява какви ефекти би могло да има глобалното ориентиране към основно растителна диета върху здравето и климата.

Небалансираното хранене е най-сериозното здравно бреме за хората по света, а човешката хранителна система е отговорна за над една четвърт от парниковите емисии, отбелязва ръководителят на изследването Марко Спрингман.

Спрингман и колегите му от Оксфордския университет са изследвали ефектите от четири различни типа хранене - обичайно, базирано върху глобалните препоръки, включително за минимално количество плодове и зеленчуци и за ограничаване на червено месо, вегетарианско и веганско.

Изследователите са установили, че чрез възприемането на диета, съобразена с глобалните препоръки, до 2050 г. биха могли да бъдат предотвратени 5,1 милиона смъртни случая годишно. В свят от вегани, които не консумират животински продукти, в това число яйца и мляко, годишно ще умират 8,1 милиона души по-малко.

По отношение на климатичните промени, ако хората следват препоръките за здравословно хранене, ще допринесат за намаляване на свързаните с хранителната система парникови емисии с 29 процента, посочва БТА. Възприемането на вегетарианска диета ще доведе до намаляване на парниковите емисии с 63 процента, а на веганска диета - със 70 процента. 

Промените в хранителните навици могат да допринесат за спестяването на между 700 милиарда и един трилион долара годишно от разходи за здравеопазване, неплатени здравни сметки и пропуснати работни дни. Икономическите ползи от ограничаването на парниковите емисии биха били до 570 милиарда долара.

Изследователите са установили, че три четвърти от всички ползи ще се случат в развиващите се страни, въпреки че ефектът върху глава от населението ще е най-осезаем в развитите страни заради повишените проценти на консумация на месо и затлъстяване. 
Авторите на проучването отчитат и регионални различия, на базата на които могат да бъдат посочени най-подходящите интервенции за производство и консумация на храна.

Например, ограничената консумация на месо ще окаже най-осезаем ефект върху Източна Азия, Запада и Латинска Америка. Увеличаването на консумацията на плодове и зеленчуци ще се окаже най-същественият фактор за намаляване на смъртните случаи в Южна Азия и страните южно от Сахара. Ограниченият калориен прием, свързан с понижаване на случаите на затлъстяване, би изиграл ключова роля за Източното Средиземноморие, Латинска Америка и западните нации.

Промяната обаче няма да е лесна. За да се постигне начин на хранене, съобразен с настоящите препоръки, глобалната консумация на плодове и зеленчуци трябва да се увеличи с 25 процента, а консумацията на червено месо да се намали с 56 процента.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Володимир Зеленски: Русия атакува тази нощ Украйна с около 500 дрона и 40 ракети
Бонусът на Дивия запад: Рио де Жанейро дава парични награди на полицаите за убити престъпници
България отстъпи на Италия с 1:3 във финала на световното по волейбол
Желязков пред Тръмп: Стратегическото партньорство е ключово за развитието на отношенията ни
На днешната дата, 28 септември. Рождениците днес
Италия ще защитава световната си титла във волейбола срещу България
САЩ ще разсекретят документи за мистериозното изчезване на една от първите жени пилоти
Дронове са забелязани близо до най-голямата военновъздушна база на Дания