Стивън Хокинг: Изкуственият интелект застрашава човешката раса

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект застрашава човешката раса

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект застрашава човешката раса

Развитието на изкуствения интелект застрашава човечеството, заяви британският физик Стивън Хокинг в интервю за BBC.

„Появата на пълноценен изкуствен интелект може да сложи край на човешката раса. Такъв разум ще поеме инициативата и ще започне сам да се усъвършенства с все по-нарастваща скорост. Способностите на хората са ограничени от по-бавната еволюция, няма да успеем да се състезаваме със скоростта на машините и ще загубим”, казва Хокинг.

 Заедно с това той признава, че съществуващите примитивни форми на изкуствен интелект са доказали ползата си. Ученият се опасява, че в близко бъдеще ще бъдат създадени машини, способни да превъзхождат човека.

Самият Хокинг, страдащ от латерална амиотрофична склероза, използва специална система на компанията Интел, за да може да общува. Тя анализира хода на мислите му и предлага думи, които професорът може да използва в следващото изречение. Гласът на Хокинг се генерира от програма, звучи механично и не е променян от създаването на технологията досега. „Този глас стана моята визитна картичка и за нищо не бих го заменил с „по-жив” глас с британски акцент”, казва ученият.

Стивън Хокинг е създател и ръководител на Центъра за теоретична космология в университета в Кеймбридж. Въпреки тежкото си заболяване, което го приковава на инвалидна количка, ученият активно популяризира науката, коментира ключови въпроси от развитието на човешкото знание и на обществото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ