Сърцата на влюбените наистина бият в синхрон

Сърцата на влюбените наистина бият в синхрон

Сърцата на влюбените наистина бият в синхрон

Популярната фраза, че любовта кара сърцата да бият в един ритъм, се оказва подкрепена от реални физиологични свидетелства, пише "Обекти".

Емилио Ферар от Калифорнийския университет в Дейвис и неговият екип проведоха серия изследвания на двойки в романтична връзка. Те откриха, че когато влюбените са близо един до друг, сърдечният ритъм и дишането им се синхронизират. Те вдишват и издишват по едно и също време.

В експеримента участвали 32 хетеросексуални двойки, като двамата партньори трябвало да седят в тиха стая на около метър един от друг, без да се докосват или да разговарят.

За да направят проверка, учените разместили хората в двойките: когато двама души, които не са във връзка, седят по същия начин в стаята, сърцата им не бият в синхрон, и дишането им също не се повлиява от другия.

Резултатите от изследването показват, че в една двойка най-често жените се приспособяват към партньора си, синхронизирайки своя сърдечен ритъм с неговия. Според Ферар това вероятно означава, че те изпитват по-силна свързаност и имат по-развита способност за съпреживяване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ