Съхранението на картофите в хладилника може да е опасно за здравето

Manager News

Когато става въпрос за съхраняване на храна, хората често не са единодушни кое е най-подходящото място. Картофите са основен хранителен продукт за всяко домакинство. Неправилното им съхраняване обаче крие опасности, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Много хора смятат, че хладилникът е най-подходящото място за запазване на свежестта на храните. От британската Агенция по хранителни стандарти обаче препоръчват картофите да не се съхраняват в хладилник. В сайта на агенцията дори се изтъква, че съдържащите скорбяла зеленчуци са най-неподходящите продукти за съхранение в хладилник.

Когато въпросните зеленчуци се съхраняват в хладилник, скорбялата в тях се преобразува в захари. При печене или пържене захарите се свързват с аминокиселината аспарагин, в резултат на което се образува вредният химикал акриламид.

Акриламидът е химикал, използван в индустриалното производство на хартия, пластмаса и оцветители за храни.

Според сайта cancer.gov изследвания с животински модели са показали, че излагането на действието на акриламид представлява рисков фактор за няколко вида рак.

Акриламид в повишени нива се съдържа в картофения чипс и пържените картофи. Следи от опасното вещество се откриват в хранителните опаковки.

Препоръката на експертите е картофите да се съхраняват на хладно и сухо място - например на дъното на шкаф, вместо в хладилник.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ