Учени доказаха, че щастието може да се купи с пари

Учени доказаха, че щастието може да се купи с пари

Учени доказаха, че щастието може да се купи с пари

Учени от Кембриджския университет откриха, че щастието може да се купи с пари, ако харчовете съвпадат с личностните ни качества, предаде в. "Дейли телеграф".

Изследването, публикувано в списание "Психолоджикъл сайънс", е проследило 77 000 банкови транзакции на 625 британци в рамките на шест месеца. Участниците се подложили на личностен тест и се съгласили отговорите им да бъдат анонимно свързани с извлеченията от сметките им.

С добре известните пет черти на личността - отвореност към опита, добросъвестност, екстраверсия, благосклонност и невротизъм, били свързани 59 пазарни категории, предаде БТА. Резултатите показали, че хората, които харчат повече пари за покупки от категории, отговарящи на личностните им черти, са по-щастливи.

Хората, които имали висок резултат в графата "благосклонност" например, харчели повече за благотворителност и домашни любимци и степента на тази проява се оказала предпоставка за повишените нива на щастие.

"Откритията ни сочат, че харченето на пари за продукти, които ни помагат да изразим личността си, може да се окаже също толкова важно за щастието ни, колкото и намирането на мечтаната работа, точния квартал за живеене и дори добрите приятели и партньор в живота", заключи Сандра Мац от катедрата по психология в Кембриджския университет.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ