Учени превърнаха в "музика" японското земетресение

Учени превърнаха в музика японското земетресение

Учени превърнаха в "музика" японското земетресение

Eкип учени от Технологичния университет в Джорджия начело с проф. Джиганг Пенг превърна сеизмичните данни от катастрофалното земетресение в Япония от 11 март миналата година в аудиозаписи.

За да „чуят” земетръса, сеизмолозите увеличили скоростта на записите на движението на земната кора приблизително до честотата на звуковите колебания. На записите, направени близо до епицентъра се чува мощния основен тласък и последвалите го вторични трусове. На други записи, направени от сеизмологичния център в Калифорния на хиляди километри от епицентъра отначало се чуват звуци от японското земетресение, последвани от високочестотни шумове, предизвикани от движение на земната кора в калифорнийския разлом, провокирани от японския трус.

 Японското земетресение от 11 март м.г. със сила 9 по Рихтер, бе определено като най-мощното в историята на страната. То стана и най-документираното в цялата история на сеизмологията. Колебанията на земната кора бяха записани от стотици сеизмологични станиции по света като почти вденага тези записи станаха достъпни за хиляди учени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ