Учени успяха да забавят стареенето на клетките на имунитета

Учени успяха да забавят стареенето на клетките на имунитета

Учени успяха да забавят стареенето на клетките на имунитета

Съвместен научен екип от Великобритания и Испания направи сериозен пробив като създаде специални препарати, забавящи стареенето на клетките на имунната система. За резултатите от изследванията и разработките им съобщава списание Nature Immunology.

Добре известно е, че с напредването на възрастта защитните сили на организма намаляват, в резултат на което хората започват по-често да боледуват от различни вирусни инфекции и ракови заболявания. Настъпва и снижаване на ефективността на профилактичните лечения.

Учените посветили част от изследванията си на пряката връзка между възрастта и здравето и така установили, че клетките на имунната система  - Т-лимфоцитите се контролират от специфични молекули, наричани митоген-активируеми кинази, (MAPK) p38. В редица случаи те блокират защитните функции на лимфоцитите – процес, който се засилва с напредването на годините.

Впоследствие авторите на изследването открили, че блокиращото действие на MAPK p38 може да се неутрализира чрез специално медикаментозно лечение. След прилагането на въпросната терапия остарелите Т-лимфоцити показали забележително подобряване на работата на митохондриите – „енергийните фабрики” на клетките, благодарение на които те работят пълноценно. Наблюдавал се и ръст в способността за клетъчно размножаване.

Открието е важна стъпка към разработването на нови подходи и терапии в поддържането на имунитета и забавянето на процесите на стареене.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ