Химици разгадаха защо страдаме от неврози

Химици разгадаха защо страдаме от неврози

Химици разгадаха защо страдаме от неврози

Химици от Датския технически университет са разгадали структурата на фермента, който превръща хормона допамин, отговарящ за чуството за наслада, в друг хормон – норадреналин, който пък предизвиква възбуда и влияе върху вниманието и сексулното поведение.

Допамиът е невротрансмитер, който се образува в мозъка и предизвиква удоволствие и мотивация за учене. Норадреналинът от друга страна засилва бодростта, подобрява паметта и способността за задържане на вниманието, но увеличава и усещането за безпокойство и тревожност, поясняват учените в статия в списание Science Advances.

Много неврологични и психически разстройства като депресията, повишената тревожност и посттравматичния стрес, са свързани с нарушаването на баланса между двата невротрансмитера.

Ключов компонен в този баланс е допамин β-хидроксилаза — фермент, който осигурява превръщането на допамина в нерадреналин. Той поддържа необходимите нива на двата невротрансмитера в организма, но мутациите в кодирането на негови ген нарушават работата на фермента.

За да разберат как допаминът β-хидроксилаза изпълнява функциите си, химиците проучили структурата на фермента чрез рентгенова кристалография. Оказало се, че белтъкът работи на принципа на превключвателя – една част от фермента участва в реакцията по превръщане, а другата освобождава норадреналин и зарежда допамин. След това двете части си разменят ролите.

Описването на кристалната структура на фермента ще помогне да се разбере как нарушенията във функциите му са свързани с психическите разстройства. Слабата активност на белтъка е свързана със склонността към психози. Инхибиторът на допамин β-хидроксилаза освен това може да се използва срещ наркотичните зависимости.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ