Ходене над 2 часа седмично удължава живота с години

Ходене над 2 часа седмично удължава живота с години

Ходене над 2 часа седмично удължава живота с години

Ходенето пеша не по-малко от 2 и половина часа седмично удължава живота средно с  3,4 години по-дълъг. Редовната доза движение може да го удължи дори със 7 години. Това е една от ключовите тайни на дълголетието, според изследване на американската правителствена агенция за медицински проучвания и университета „Харвард“. За проучването съобщава „Дейли Мейл“.

Изводът потвърждава досегашните заключения на медицинските експерти, които твърдят, че животът на хората, които прекарват доминиращата част от ежедневието си пред компютъра и предимно шофират без да вървят, е по-къс. Американските специалисти сочат, че дори час и 15 минути движение пеша седмично може да увеличи продължителността на живота с около 2 години.

Данните идват от анализ на над 600 хил. пациенти – мъже и жени над 40 години. Изследователите са обединили показателите на 6 дълготрайни американски проучвания по темата. Те са се фокусирали върху позитивните ефекти на умерените физически упражнение – ходенето пеша с достатъчно бързо темпо, до изпотяване, но все пак в скорост, позволяваща да може да се води разговор.

Изследването показва още, че връзката между продължителността на живота и движението е еднаква при мъжете и жените. Тъмнокожата раса  обаче печели малко повече месеци живот при активно движение, в сравнение с бялата. Връзката между упражненията и здравето е по-силна сред хората, фамилно обременени с ракови или сърдечни заболявания в семейството. „Не бива да подценяваме колко е важна физическата активност за здравето ни – дори средни количества могат да добавят години към живота ни“, коментира един от авторите на проучването – д-р Ай-Мин Лий.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ