Хората, които си лягат късно, са манипулатори и други открития от Антинобеловите награди

Хората, които си лягат късно, са манипулатори и други открития от Антинобеловите награди

Хората, които си лягат късно, са манипулатори и други открития от Антинобеловите награди

На тържествена церемония в Харвардския университет в Кеймбридж, Масачузетс, бяха връчени тазгодишните Антинобелови награди.

По традиция отличията се раздават на най-безумните научни разработки от света за последната година. 

Трудът на 10 изследователски екипа от 5 континента бе изтъкнат на провелата се за 24-и път церемония. Призовете, както обикновено, са изпълнени с чувство за хумор. Наградените, които всяка година пристигат на церемонията на собствени разноски, имаха по 2 минути за благодарствено слово. Осемгодишно момиченце е следяло строго да не се прекрачва този лимит.

Наградата за физика отиде при японски екип, който подробно изследвал триенето между банановата кора и случайно стъпилата на него подметка, съобщават световните медии, цитирани от БТА.

Антинобелът за неврология грабна смесен канадско-китайски колектив. Той проучил какво се случва в човешкия мозък, когато се сблъска с изображението на Исус Христос върху печена филийка.

Призът в областта на психологията окичи научните дирения на трима изследователи - американец, британец и австралиец. Те направили пробив, като установили, че хората, които си лягат късно - така наречените "нощни птици", са по-големи манипулатори и по-големи нарциси от ранобудниците.

В областта на общественото здравеопазване с приз бе удостоена разработката на смесен чешко-японско-американски екип, който изследвал дали е опасно за психичното здраве на хората отглеждането на котка.

Антинобелът по биология бе присъден за съвместен анализ на германски, замбийски и чешки учени, които установили, че когато кучетата извършват естествените си нужди, те задължително се ориентират по оста Север-Юг.

В дисциплината за арктически науки германец и норвежец се сдобиха с приз, след като тестваха реакциите на елените, когато видят хора, дегизирани като бели мечки.

С Антинобелова награда за икономика бе отличено цяло едно правителство – това на Италия, допълва БТА. Става дума за местния Национален статистически институт, който предложи и осъществи инициативата всяка страна от ЕС да включи в официалните си отчети размера на приходите от проституция, продажба на наркотици, контрабанда и други нелегални дейности.

По традиция антипризовете бяха раздадени от петима истински Нобелови лауреати. Смешната церемония бе учредена през 1991 г. от Марк Ейбрахамс, основател и редактор на списанието "Годишник на невероятните изследвания" и няколко университетски организации от Харвард и Радклиф. Ако не бяха тези престижни отличия, някои от най-странните научни изследвания щяха да останат в забвение. "Целта на тези награди е да бъде почетено необичайното творчество и богатото човешко въображение, както и да се стимулира интересът на хората към науката, медицината и технологиите", споделя Ейбрахамс.

Вижте още: Щом една крава лежи, ще стане, и други важни открития в Антинобеловите награди 2013

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ