Шведският крал връчва Нобеловите награди довечера

Шведският крал връчва Нобеловите награди довечера

Шведският крал връчва Нобеловите награди довечера

Девет от тринадесетте определени вече лауреати на Нобелова награда за тази година ще получат призовете на тържествена церемония довечера в Стокхолм. Гала вечерта ще се проведе в залата на Филхармонията, а почетните дипломи и златните медали с портрета на учредителя на премията Алфред Нобел ще бъдат връчени от краля на Швеци Карл XVI Густав.

Тазгодишните награди бяха белязани от безпрецедентен казус. Един от лауреатите в областта на физиологията и медицината Ралф Стейнман от Канада почина часове след като стана ясно, че печели наградата за откритието му, свързано с дендритните клетки и ролята им в придобития имунитет. Това предизвика смут сред организаторите, тъй като по регламент наградите и паричните премии към тях не могат да се връчват посмъртно. В крайна сметка бе решено отличието за Ралф Стейнман да не се анулира и довечера наградата от негово име ще приеме съпругата му Клодия.

Премии в категорията „Физиология и медицина” ще получат още Брус Бойтлър (САЩ) и Жул Хофман (Люксембург, Франция) за открития в областта на активацията на вродения уминетит.

Лауреати в раздел „Физика” станаха американските учени Сол Перлмутър, Адам Рийс и Брайън Шмид. Според обявената от Нобеловия комитет номинация, те са удостоени с високата награда за откритието им за нарастването на скоростта на разширяване на Вселената чрез наблюдение на далечни свръхнови.

В категория „Химия” носител на тазгодишната Нобелова награда е израелският учен Даниел Шехтман за откриването на квазикристалите.

За първи път от 1996 г. насам поет печели наградата в категория „Литература”- Томас Транстрьомер (Швеция). 80-годишният поет е най-възрастният лауреат тази година. От няколко години той е прикован към инвалидна количка след прекаран тежък инсулт, вследствие на който е изгубил и говора си.

Американците Томас Сарджънт и Кристофър Симс ще получат наградата в категория „Икономика” , учредена от Банка Швеция в памет на Алфред Нобел за „емпирични изследвания на причинно-следствените връзки в макроикономиката.

Нобеловата награда за мир, съгласно завещанието на Нобел ще бъде връчена в Осло. Тази година си я поделят три жени – президентът на Либерия Елън Джонсън – Серлиф, либерийската правозащитничка Лейма Гбови и йеменската активистка Таваккул Карман за „борбата им за правото на жените да участват в миротворческите процеси по цял свят”. Изборът на Нобеловия комитет в тази категория бе приветстван от феминистки движения по цял свят.

Днешната церемония по връчването на Нобеловите награди е 110-та по ред.

Тя ще може да се наблюдава на живо по специален видеоканал на официалния сайт на Нобеловия комитет.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ