10 храни, които помагат срещу безсъние

10 храни, които помагат срещу безсъние

10 храни, които помагат срещу безсъние

Хроничното недоспиване не се отразява благоприятно върху организма. Недобрият сън често е причина за лошо състояние на кожата и за повишаване на нивото на хормоните на стреса. Ако страдате от безсъние, може да си помогнете чрез консумацията на следните 10 храни.

Овесена каша

Много хора закусват с овесена каша, но всъщност, освен множеството хранителни и полезни вещества, тя съдържа и хормона на съня мелатонин. Затова кашата от овесени ядки е отличен помощник на тези, които трябва да стават сутрин рано и да бъдат отпочинали.

Банани

Вкусните плодове с плътен вкус са източник на минерали, помагат да се отпуснете вечер след дълъг и труден ден. Но хапвайте банани минимум 1 час преди сън.

Бадеми

Бадемите съдържат белтък, магнезий, триптофан. Всички тези съставки правят вкусните ядки подходящи за късно похапване. За да си осигурите добър сън, изяжте шепа бадеми или 1 супена лъжица бадемово масло.

Вишни

В тези плодове има голямо количество мелатонин и точно поради тази причина само шепа вишни е достатъчна за здрав сън. Може да пиете и неподсладен вишнев сок.

Прясно мляко

Добър сън може да изградите и с помощта на прясното мляко. В него, освен калций, се съдържат белтък и триптофан. Ако прясното мляко не ви е по вкуса, може да го замените с кисело или с извара.

Яйца

Бързо може да заспите, ако изядете само едно твърдо сварено яйце. За добър сън ще се погрижи белтъкът в продукта.

Хумус

Растителните протеини, на които е богат хумусът, са виновниците той да бъде подходящ за късно похапване. Именно белтъчините ще повлияят благоприятно заспиването.

Риба

Риба тон, камбалата и скаридите са източници не само на витамин В6, но и на триптофан, който пък от своя страна участва в производството на серотонин и мелатонин, необходими за пълноценен сън.

Билкови чайове

За качествен сън може да се доверите също на билковите чайове и на зеленият. Добре би било, ако в състава на последния влизат лайка, лимон и пасифлора (страстниче).

Мед

В меда има глюкоза, която помага за по-лесно заспиване. Може да подсладите чая си с продукта или просто да си го хапнете така.

Източник: framar.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ