12 съвета за по-добро здраве - Част 3

12 съвета за по-добро здраве - Част 3

12 съвета за по-добро здраве - Част 3

Искате да следите фигурата си, но мразите диетите? Добре дошли в клуба! Вместо да ви даваме рецепти за зърнени закуски с киноа и кафяви морски водорасли, ще ви предложим 10 прости правила, които ще ви помогнат да се храните по-малко, по-здравословно и да горите повече калории, дори когато си проверявате електронната поща.

Съвети за здравословно хранене

1. Използвайте зехтин под формата на спрей вместо бучка масло – ще си спестите 29 калории. Вярно, ако готвите веднъж седмично, не е голяма работа, но ако готвите 10 пъти?

(Спестявате 290 калории седмично)

2. Използвайте малки чинии. За предпочитане е да са сини. Малките чинии изглеждат по-пълни и карат мозъка ви да мисли, че ядете повече. Проучвания сочат, че синият цвят потиска апетита. Затова и няма много сини храни на пазара.

(Спестявате 500 калории на седмица)

3. Пийте по чаша вода преди всяко хранене. Това предизвиква сложна метаболитна реакция, наречена от учените „като си напълните стомаха, ядете по-малко“. Не, наистина. Пиенето на вода през деня намалява количеството приети калории с 9%.

(Спестявате 1,358 калории седмично)

4. Гответе с подправки, а не със сосове. Последните съдържат тонове калории, за разлика от подправките. Освен това, лютивите подправки ускоряват метаболизма и ви карат да ядете по-бавно заради пожара в устата ви.

(Спестявате 500 калории на седмица)

Съвети за пиенето

5. Не смейте дори да ни поглеждате, преди да сте отказали газираното! Една кутийка Dr. Pepper съдържа 150 калории. И за какво?!

(Спестявате 1,350 калории седмично)

6. Излейте сметаната в канала! Черното кафе почти не съдържа калории. Забравете и за сиропите, глазурите и дори за млякото. Последното е предназначено за телета, които трябва да качат огромно количество маса!

(Спестявате 360 калории на седмица)

7. Приемете бирата за скоч. Колкото по-силна е, толкова повече калории съдържа. Затова, когато си почивате и ви се прииска нещо бирено, изпийте една светла. Наслаждавайте се на по-силната бира в малки количества и по специални поводи, като рождени дни и пускания под гаранция.

(Спестявате 288 калории седмично)

Работни навици

8. Работете в изправено положение. Седейки постоянно, дебелеете, разваляте си стойката и (ВНИМАНИЕ!) умирате бавно и безславно. Според учени, след 1 час, прекаран в седнало положение, организмът ви започва да произвежда 90% по-малко липолитични ензими (които разграждат мазнините). Хората, които прекарват повече от половината си ден, седейки, са с 54% по-застрашени от инфаркт.

(Изгаряте 828 калории седмично)

9. Вършете си черната, домакинска работа сами. Ще спестите пари, ще направите дома си по-приятен и ще се натоварвате физически, без изтощителни фитнес тренировки. Косейки ливадата, изгаряте 449 калории на час. Събирането на листа ви лишава от още 351, а – някак си – боядисвайки дома си, ще изгорите още 351.

(Изгаряте 1,168 калории)

Разхождайте се!

10. Най-доброто нещо, което бихте могли да направите за тялото си, може да го прави всяко бебе. Редовните разходки ще ви предпазят от диабет, инфаркт и инсулт, ще подсилят либидото и мозъчната ви функция. А и сигурно вече сте се научили да ходите доста добре. Купете си крачкомер и гледайте да ги докарате до 10,000 на ден. Като сте тръгнали, осиновете си и куче. Проучване на Университета в Мисури сочи, че хората, които разхождат кучетата си по 20 минути на ден, свалят средно по 6,5 килограма годишно. “Онези, които излизат на разходка с приятели, не са видели такива ползи“, казва един от авторите на проучването, Ребека Джонсън, „защото приятелите ми обикновено не ги стимулират да вървят“. Виждате ли? Кога за последно кучето ви ви е казало каквото и да било?

(Изгаряте 3,500 калории на седмица)

Следвайки тези 10 прости правила, вие можете да се лишите общо от 10,142 калории всяка седмица.

Джеф Врабел, за GQ Magazine

Следва продължение

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ