14 причини да се чувствате постоянно уморени

14 причини да се чувствате постоянно уморени

14 причини да се чувствате постоянно уморени

Недоспиването далеч не е единствената причини да нямате тонус. Някои незначителни неща, които правите, или пък не правите, също може да ви изтощават – и физически, и умствено. Различни изследвания открояват някои вредни навици, предизвикващи хронична умора.

1. Пропускате тренировка, когато сте уморени

Сигурно вярвате, че това е най-правилното решение, защото така ще пестите енергия, но то работи против вас. До такъв извод достигнаха изследователи от Университета Джорджия след наблюдения на група хора с предимно заседнал начин на живот, работещи на бюро минимум по 8 часа и изпитвали хронична умора. За целите на изследването обаче започнали да третират по 20 минути през ден. Шест седмици по-късно всички докладвали, че се чувстват значително по-добре, а от умората няма и следа. Редовните физически упражнения повишават издръжливостта, помагат на сърдечно-съдовата система да работи по-ефективно и да снабдява тъканите с повече кислород и хранителни вещества. Така че, следващият път когато сте толкова уморени, че единственото ви желание е да си полегнете на дивана, излезте и се поразходете. Няма да съжалявате.

2. Не пиете достатъчно вода

Дори и незначителен процент обезводняване –около 2% от нормата се отразява сериозно на възможностите на организма. Обезводняването води до сгъстяване на кръвта, което затруднява работата на сърцето, съответно забавя се доставянето на кислород и хранителни вещества до мускулите и органите, откъдето идва и усещането за отпадналост.

3. Не поемате достатъчно желязо

Дефицитът на желязо в организма може да ви кара да чувствяте вялост, раздразнителност, слабост. Способността ви за концентрация също не е на ниво. Когато желязото не е достатъчно в организма, понижава се и съдържанието на кислород в клетките. Направете си кръвно изследване и се консултирайте с лекар. Не подценявайте това състояние, защото то може да доведе до анемия.

4. Вие сте перфекционист

Постоянният стремеж към съвършенство ви кара да работите много повече и да трупате много по-голямо напрежение от необходимото, казва Ирен Левин, професор по психиатрия от университета в Ню Йорк. „Поставяте си нереални цели, чието постигане или е невероятно трудно или е невъзможно. А резултатът е, че никога не се чувствате удовлетворени.” В такива ситуации се препоръчва да се въведат времеви граници – както за обема извършвана работа на ден, така и по конкретни проекти. Така, с времето ще разберете, че изгубеното в работа допълнително време далеч не винаги води до съвършенство.

 
5. Правите от мухата слон

Ако ви се свива сърцето, че ще ви уволнят, всеки път, когато шефът ви извика неочаквано в кабинета си или се страхувате да пътувате в автомобил, защото вярвате, че ще пострадате, значи, във всяка житейска ситуация очаквате само най-лошия сценарий. Постоянните тревоги могат да ви парализират и в крайна сметка – да ви доведат до пълно морално изтощение, казва проф. Левин. Когато се улавяте, че сте в капана на тревожни мисли, поемете си дълбоко въздух, а след това се запитайте, доколко е голяма вероятността да се случи най-лошото.

6. Пропускате закуската

Храната, която приемате, е горивото на тялото. През нощта, докато спите, организмът продължава да изразходва това, което сте му набавили с вечерята. Времето от вечерта до сутринта е най-дългият промеждутък без зареждане на горива, така че, сутрин е много важно да закусвате. Иначе ще се чувствате сънливи и отпуснати. Закуската е нещо като стартирането на двигателя на автомобила, именно тя задейства метаболизма.

7. Храните се нездравословно

Множество продукти, наситени на захар и прости въглехидрати, имат всъщност висок гликемичен индекс, т. е. приемът им предизвиква бързо повишаване на нивата на кръвната захар. След това обаче следва също толкова бърз спад. Редуването на такива пикове и спадове при хранене предимно с нездравословна храна води до умора.


8. Не умеете да казвате „Не”

Хората, които искат да угодят на всеки, често действат в ущърб на личното си щастие и енергията си. И което е още по-лошо, това в крайна сметка може да ги направи обидени и сърдити на целия свят. Учете се да казвате „Не”, учете се на откази – отначало насаме, но винаги ги произнасяйте на глас, високо, ясно и категорично, съветва Сюзан Алберс, лицензиран психолог.    

9. Работите сред безпорядък

 

Разхвърляното и затрупано с камари излишни книжа бюро сигурно не ви прави впечатление, но в същото време ви атакува психически. Хаосът ограничава способността за концентриране и обработване на информация от ума. До този извод са достигнали изследователи от университета в Пристън. Винаги, в края на работния ден отделяйте време да подредите и организирате работното си място. Така ще си създадете позитивна атмосфера на ударно начало на следващия ден, съветват те.

10. Не си почивате дори и когато сте в отпуск

Ако проверявате електронната си поща в момента, в който трябва да сте в басейна, има опасност да „прегорите”, казват специалистите. Колкото и да ви е трудно, трябва да се научите да се изключвате напълно от работата по време на почивка. И да откриете своя идеален график на редуване на отдих и работа. Периодичните паузи за рестарт ви правят по-креативни, продуктивни и ефективни.

11. Пиете вино преди лягане

Чаша вино преди лягане звучи като добра идея за отпускане преди сън, но този навик може да има много неприятни последствия. В началото алкохолът потиска централната нервна система, предизвиквайте успокояващ ефект, казва Алан Тоуфай, доктор на медицинските науки от Ню-Йорк. „Но, като цяло, алкохолът води до нарушения в съня, тъй като има силно въздействие върху метаболизма, а това може да доведе до рязко повишаване на адреналина. Това е причината да се събуждате посред нощ, след като сте пили”, обяснява той и съветва приемът на алкохол да става до 3-4 часа преди сън.

12. Проверявате си електронната поща преди сън

Ярката светлина на дисплея на смартфона или компютъра може да наруши естествените биоритми на организма, потискайки производството на мелатонин – хормон, който регулира редуването на сън и бодърстване. Чувствителността към светлината от различни технологични устройства може да варира според индивидуалните особености, но в общи линии е добре да се разделите с тях до два часа преди сън.

13. Прекалавяте с кафето

Да се започне деня с чаша кафе, не е лошо. Няма нищо нередно и ако изпивате средно около 3 чашки кафе на ден. Но превишаването на това количество, може да провокира нарушения в цикъла на съня и бодърстване, казва д-р Тоуфай. Кофеинът блокира аденозина, страничен продукт на клетъчната активност, който при натрупване предизвиква сънливост.

14. Лягате си късно през почивните дни

Събота е нощ за забавления обикновено след работната седмица. Но ако си легнете много късно, значи ще си отспивате до късно и в неделя. Тогава няма как да легнете навреме в неделя вечер и да се събудите отпочинали в понеделник, казва д-р Тоуфай. Ако прекалите със забавленията през почивните дни, то намерете възможност за 20-минутна дрямка в понеделник. „20 минути са достатъчни на организма да отдъхне, без да навлиза в дълбок стадий на съня, след който можете да се събудите още по-уморени”, обяснява той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ