Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 научни открития как да доживеем до 100 години

103

Учени от цял свят продължават да умуват над загадката защо някои хора доживяват до 100 години и повече? За последните открития в тази област и за това, как да забавим стареенето, използвайки  опита на дълголетниците, екперти от различни страни разказаха на провела се наскоро международна конференция в Сочи

„Извънземните сред нас”

„В Италия, столетниците са повече, отколкото в повечето страни по света: един на всеки 4 - 5 хил. души, при средно 1 на 10 хил. в световен мащаб",  гордее се проф. Клаудио Франчески от Университета в Болоня. Заедно с екипа си той провел най-мащабното изследване в света в опит да открие тайната на дълголетието при 16 хил. столетници в Италия. Експертите решили да копаят надълбоко – изяснили не само специфичните особености в начина им на живот, но и разшифровали геномите на участниците в изследването, изучили стомашната им микрофлора, обмяната на веществата и други важни фактори.

„Повечето дълголетници успяват да избягнат най-опасните заболявания, свързани с напредването на възрастта като диабет, рак, сърдечно-съдови болести и старческо слабоумие. При това, на преклонна възраст, изглеждат значително по-добре от връстниците. Фактически, спокойно може да се каже, че стареенето при тях се забавя! В какво е тайната им?", пали любопитството проф. Франчески

Изучаването на генома на тези хора дава до голяма степен отговор на този въпрос. „В сравнение с нас, столетниците са като извънземни на нашата планета”, шегуват се учените. В тяхното ДНК са открити уникални защитни изменения в гените, предотвратяващи развитието на тежки болести, заради които си отиват повечето хора от този свят. При това, у някои участници в изследването са били открити вариации на гени, свидетелстващи за предразположеност към опасни болести. Съдейки по всичко обаче защитните им изменения са толкова силни, че дори успяват да неутрализират вредните си събратя отбелязват изследователите.

Знай своя род и родословно дърво

„Едно от последните ни открития е конкретен ген, свързан със защитата от сърдечно-съдови заболявания”, разказва още  проф. Клаудио Франчески. Но как да разбереш дали си дарен с такава ценно генно наследство? По принцип, човек може да си направи ДНК тест, но той не е от най-евтините, а и не е сигурно, че всяко ново откритие в тази посока е включено в него. За щастие има и по-простичък път.

Защитните гени могат да се предават по наследство, обясняват учените. Затова, ако родителите или поне един от тях е дълголетник, то шансовете на детето да преодолее 100-годишната граница рязко нарастват. Възможно е майката или бащата да не са живели толкова дълго, но да са били носители на защитните гени и да са починали преждевременно заради нещастен случай, остра инфекция или по други причини, които не са свързани със стареенето, добавя професорът от медицинската школа на Харвардския университет Вадим Гладишев. В такива случаи, за да се ориентираме дали родителите са имали потенциал да доживеят до сто и повече години, трябва да видим просто каква е била продължителността на живота на техните родители – бабите и дядовците.

още от Наука и здраве
19
Събота
Януари