7 навика, които ще поддържат ума ви здрав

7 навика, които ще поддържат ума ви здрав

7 навика, които ще поддържат ума ви здрав

Всеки иска да е щастлив и здрав. Много хора смятат, че ключът за това се крие във физическото здраве. Д-р Даниел Амин обаче вярва, че това не е достатъчно. Той твърди, че здравият ум е най-добрият начин да имаме щастлив и продуктивен живот, съобщават от Inc.

Д-р Амин е невролог и изтъкнат научен сътрудник на Американската психиатрична асоциация. Той е сценарист и продуцент в 10 популярни шоута за човешкото съзнание и е участвал във филмите "After the Last Round" и "The Crash Reel." В последната си книга "Change Your Brain Change Your Life", той анализира колко важно е да разбираме ума си, за да може да бъдем сигурни, че той ще ни служи добре за остатъка от живота ни. Книгата разкрива, че здравият разум може да бъде подържан с помощта на няколко всекидневни навика.

Ето и някои от предложенията на доктора.

1. Променете начина си на хранене

Диетите са изключително популярни днес, но за повечето хора тяхната полза се изчерпва със свалянето на няколко килограма. Често, обаче подобни диети имат негативно влияние над човешкия мозък. Книгата на д-р Амин се фокусира над някои основни хранителни правила, които ще предпазят ума ви. Промяната в приема на определени въглехидрати и пиенето на повече вода може значително да подобри умственото здраве. Той препоръчва диета, която съдържа хранителни вещества като въглехидрати, богати на фибри, полезни мазнини и протеини.

2. Тренирайте

Когато графикът им стане по-натоварен, първото нещо, от което повечето хора се отказват, е тренировката. Д-р Амин подчертава значението на упражненията за намаляване на стреса върху мозъка, увеличаване на притока на кислород, кръв и хранителни вещества в него и предпазването му от високи нива на кръвна захар. В книгата си той също предлага широка гама от тренировки, които поддържат различни части от мозъка активни като например упражнени за координация и силови тренировки.

3. Медитирайте

Светът може да бъде много забързан и хаотичен и отделянето на малко време за тишина и спокойствие може да бъде трудно. Докторът описва колко важно е да намирате време за всекидневна медитация, която да успокоява угриженото съзнание.

4. Отървете се от негативните мисли

Д-р Амин отбелязва, че негативните мисли могат да нанесат най-тежки щети на умственото ни здраве. Всеки един от нас има тревожни мисли, но ако ги оставим да тровят съзнанието ни, със сигурност може да очакваме неприятни последствия. Той предлага няколко начина за борба с тези мисли. Един от тях е да разгледате тази мисъл под лупа и да идентифицирате как тя ви кара да се чувствате. След това преценете как може да преобърнете това чувство с помощта на промяна в гледната точка.

5. Слушайте класическа музика, за да подобрите концентрацията си

Добрата концентрация е нужна, за да се справяте с натоварените графици и множеството задачи. В книгата е описано изследване, според което хората, които слушат Моцарт, са развили по-добър фокус и дори са подобрили социалните си умения.

6. Прекарвайте повече време с позитивни хора

Д-р Амин подчертава, че времето, което човек отделя в компанията на негативни хора, неизбежно оставя своя отпечатък върху индивида. Премахването на негативизма предизвиква химични промени в мозъка, които водят до по-позитивен и енергичен начин на мислене.

7. Откривайте нещо ново всеки ден

Айнщайн е казал, че ако хората прекарват по 15 минути на ден, учейки нещо ново, то за година те ще бъдат експерти по темата. Доктор Амин е на същото мнение, като добавя, че ученето на нови неща разчупва рутината и поддържа мозъка жизнен. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ