На днешната дата, 17 март. Сирни Заговезни, имен ден празнуват Алеко, Алекса, Алексей, Алекси, Алексий

На днешната дата, 17 март. Сирни Заговезни, имен ден празнуват Алеко, Алекса, Алексей, Алекси, Алексий

На днешната дата, 17 март. Сирни Заговезни, имен ден празнуват Алеко, Алекса, Алексей, Алекси, Алексий

На днешната дата:

  • През  45 г. пр.н.е. в битката при Мунда, Юлий Цезар побеждава армията на оптиматите, водена от Помпей Велики.
  • През 180 г. Комод става римски император, след като баща му Марк Аврелий умира във военен лагер Виндобона (днешна Виена).
  • През 455 г. Петроний Максим става западноримски император.
  • През 1845 г. в Англия е патентован ластика.
  • През 1861 г. е провъзгласено Кралство Италия.
  • През 1899 г. астрономът Уилям Хенри Пикеринг открива Феба — естествен спътник на Сатурн.
  • През 1901 г. е открита изложба от 71 картини на Винсент ван Гог в Париж, 11 години след смъртта му, която предизвиква сензация.
  • През 1931 г. Невада легализира хазарта.
  • През 1948 г. в Брюксел е подписан договор за военен съюз между Великобритания, Франция и Бенелюкс (западно-европейски икономически съюз, включващ три съседни държави: Белгия, Нидерландия и Люксембург) — първообраз на НАТО.
  • През 1951 г. е издаден указ на Президиума на Народното събрание на България за всенародна безплатна медицинска помощ.
  • През 1959 г. Тензин Гятсо, 14. Далай Лама, напуска Тибет и отпътува за Индия.
  • През 1965 г. е създаден  Съюзът на архитектите в България.
  • През 1969 г. Голда Меир става първата жена министър-председател на Израел.
  • През 1980 г. английският парламент решава да бойкотира Олимпийските игри в Москва.
  • През 1982 г. в европейския клубен шампионат ЦСКА елиминира настоящия  шампион „Ливърпул” след 2:0 в продълженията.
  • През 1991 г. служебното правителство на Димитър Попов подписва първо споразумение с Международния валутен фонд.

Празници и събития

Неделя Сиропустна (Сирни заговезни), начало на Великия пост.

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, който отбелязва последния ден преди началото на Великия пост седем седмици преди Великден и седмица след Местните заговезни. В Неделя Сиропустна в храмовете в страната християните се събират за вечерна служба, след която взаимно се опрощават, като всички - духовници и миряни - си искат един от друг прошка и взаимно си прощават всичко сторено с дума, дело или мисъл. В народните традиции празникът е известен като Сирни Заговезни, а също така Прошка, Поклади, Сирница, Масленица - денят в който домакинството трябва да се отърве запоследно от млечните си продукти и яйцата. За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Като ден за прошка, на Сирни Заговезни всеки трябва да поиска опрощение за греховете си към близки и познати. Прието е младите да обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, за да търсят прошка. Традиционните думи са "Прости", от търсещия опрощение и "Простено да ти е" от даващия.Традициите за празника у нас включват и т.нар. хамкане - ловене на бяла халва или на варено яйце с уста. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. Важна част от празника са и оратниците - големи огнени клади, които се палят за здраве и за изгонване на злите духове. Младежите прескачат тези клади за здраве, а след това около тях се играят хора, пеят се песни и хората се забавляват. По това време се извършват и кукерски игри, отново за прогонване на злото.

 

Св. преподобни Алексий, човек Божи - Алексий бил дългоочакван син на Евфимиан и Аглаида, благочестиви християни от Рим. Израснал в доброволен пост и смирение и поискал да отдаде живота си в служба на Бог. Но родителите му не искали това и го оженили за богаташка, красива жена. В нощта след сватбата Алексий тайно избягал и заминал за Лаодикия. Там раздал всичко, което притежавал и заживял като просяк пред църквата „Света Богородица” .Пред храма Алексий прекарал седемнадесет години като живял от подаяния, а дните си прекарвал в молитви. Една нощ служител на храма сънувал Божията Майка, която му казала, че на вратите на божия дом седи човек свят, който трябва да бъде въведен в църквата. От този момент Алексий бил обект на почит, което било в разрез с неговата воля. Той отново предприел пътуване, като искал да се пресели пред църквата „Свети Павел” в Киликия. По време на пътуването се разразила страшна буря, корабът се лутал дълго и акустирал близо до Рим. Алексий решил да заживее близо до бащината си къща и се отправил натам. Срещнал баща си, който след толкова години не успял да го познае. Поклонил му се до земята и помолил да му даде подслон в кътче от неговото имение, като му казал, че в замяна Бог ще върне странстващ човек от семейството. Бащата се просълзил и заръчал да бъде построена колиба в двора на имението, а слуга да обгрижва странника. Алексий получавал топла храна от трапезата на семейството, но раздавал всичко на нуждаещите се като себе си хранел само с хляб и вода. Прекарвал дните си отдаден на Бог, в молитви и смирение. Много му тежало да слуша скръбните плачове на майка си и жена си, но устоял и продължил стария си живот още седемнадесет години. Една нощ бил известен, че скоро Бог ще го прибере и започнал да описва живота си в писмо, като обяснил постъпката си и се извинил за причинените мъки. След смъртта му тялото на Алексий било поставено на одър и всички в града дошли да се поклонят и почетат паметта на човека, лишил се от всички земни блага в името на Бог.

Имен ден празнуват: Алеко, Алекса, Алексей, Алекси, Алексий

Рождениците днес:

Ваня Събчева, бивш областен управител на Ловеч
Владимир Илиев, световен вицешампион и европейски шампион по биатлон
Димо Костов, олимпийски медалист, треньор по борба
Проф. д-р Дончо Конакчиев, бивш вицепремиер и депутат
Ген. Златан Стойков, бивш началник на ГЩ на Българската армия
Йордан Господинов-Дачко, актьор
Йорданка Стефанова, актриса
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ