Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На днешната дата, 17 юли. Имен ден празнуват Марин, Марина

На днешната дата:

 • През 813 г. българската войска, предвождана от хан Крум, обсажда столицата на Византия Константинопол.
 • През 1279 г. войските на Ивайло разбиват в Котленския проход 10-хилядна византийска армия на император Михаил VIII Палеолог.
 • През 1393 г. след дълга обсада от войските на османския султан Баязид I, пада столицата на Втората българска държава Велико Търново.
 • През 1453 г. французите удържат решителна победа срещу англичаните в битката при Кастийон, последната от Стогодишната война.
 • През 1762 г. Екатерина II става императрица на Русия след мистериозното убийство на Петър III.
 • През 1868 г. столицата на Япония е преместена от Киото в Одо (днешно Токио).
 • През 1879 г. е назначено първото правителство на България, начело с Тодор Бурмов.
 • През 1913 г. е съставено тридесет и четвъртото правителство на България, начело с Васил Радославов.
 • През 1917 г. с указ на краля на Великобритания Едуард VII фамилията на кралската династия Сакс-Кобург-Гота е заменена на Уиндзор.
 • През 1918 г. в мазето на Ипатиевата къща в Екатеринбург е разстреляно от болшевиките цялото семейство на последния руски император и цар Николай II с чието физическо изтребление символично е "сложен край" на самодържавието в Русия и на династията Романови управлявала страната през последните 3 века.
 • През 1942 г. програмата на антифашистката организация Отечествен фронт е оповестена по нелегалната радиостанция Христо Ботев.
 • През 1975 г. американският кораб Аполо и съветският космически кораб Союз осъществяват в орбита около Земята скачване на космически апарати на две нации за първи път в историята.
 • През 1994 г. се състои финалът на Световното първенство по футбол в САЩ, на който Бразилия побеждава Италия след дузпи.
 • През 1998 г. България става член на ЦЕФТА.
 • През 2006 г. Цунами, предизвикани от земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер, връхлита индонезийския остров Ява. Загиват над 6 хил. души.

Празници и събития:

Православната църква чества Света великомъченица Марина - тя е била дъщеря на езически жрец от Антиохия – град, основан от Александър Македонски. Тя е живяла през III век, като останала малка без майка , а баща й я възпитал в идолопоклонничество. Независимо от това Марина приема християнството още на 12 годишна възраст, но понеже в Антиохия и близките околности нямало свещеник, който да извърши светото тайнство “кръщение”, тя останала непокръстена. Нейното съкровено желание обаче било да получи Свето Кръщение, защото в един момент от живота й Господ Бог й помогнал да узнае истината за християнството и я призовал да го приеме като своя религия. За зла беда,тъкмо навлязла в 16-тата си година, тя среща управителя на източните римски провинции Олибрий. Той бил поразен от хубостта й и веднага я поискал за жена. Девойката не скрива от него, че е християнка и заявява , че нейният единствен жених е Христос. Разгневен от дързостта й, Олибрий не само я издава на баща й, който станал и нейният пръв съдник и гонител, но я подлага и на жестоки изтезания. Веднага я задържали и започнали да я измъчват,приковавали я към дърво, опалвали раните и с огън. Но тя не преставала да се моли Богу да я дари със Свето кръщение. Затова накрая я вързали с вериги и я захвърлили в грамадна каца с вода. Младото момиче приело това изтезание като вид кръщение с вода и започнало да се моли на Господ да й азвърже веригите. Едва свършила молитвата и чудото станало – оковите се
разкъсали, неизвестна светлина огряла Марина, а тя започнала да пее хвалебствена религиозна песен. За своето странно христово кръщение девойката получила смъртна присъда – била посечана с меч. В народните вярвания Света Великомъченица Марина се смята за покровителка на водите и закрилница на нашето Южно Черноморие

Имен ден празнуват: Марин. Марина, Маринка, Маринчо.

Празник на град Созопол.

Празник на село Ябълково.

Рождениците днес:

още от На днешната дата
11
Сряда
Декември