На днешната дата, 30 ноември. Андреевден

На днешната дата, 30 ноември. Андреевден

На днешната дата, 30 ноември. Андреевден

На днешната дата:

  • През 1406 г. Григорий XII е избран за папа.
  • През 1919 г. е приет Закон за търговията със зърнени храни и с произведенията от тях, с който се установява държавен монопол върху износа на зърнени храни от България.
  • През 1936 г. по време на пожар в Лондон изгаря построената през 1851 г. палата на Великото изложение, известна като Кристалната палата.
  • През 1956 г. американският телевизионен канал Си Би Ес за първи път използва видеокасета за излъчване на програма в ефир.
  • През 1962 г. бирманският политик У Тан е избран за генерален секретар на ООН.
  • През 1966 г. Барбадос получава национална независимост от Великобритания.
  • През 1979 г. Pink Floyd прави премиера на албума си The Wall.
  • През 1982 г. излиза на пазара най-продаваният албум за всички времена Thriller на Майкъл Джексън
  • През 1993 г. президентът Борис Елцин утвърждава новия герб на Русия.
  • През 1998 г. 32-годишният македонски премиер Любчо Георгиевски става най-младия министър-председател в света.

Празници и събития:

Православната и Католическата църква чества Свети апостол Андрей Първозвани (Андреевден) - наречен е така, защото пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христос. Андрей Първозвани се смята за апостол на православните славяни, защото именно той ръкоположил първия епископ в Цариград - Стахий, а кръщение и миропомазание православните славяни — българи, сърби и руснаци, са получили именно от Цариградската патриаршия. Българите наричат празника “Едрей”, “Едринден” или “Мечкин ден”. Според народните възгледи на този ден започва нарастването на деня. Още в навечерието на празника или в настъпилото ранно утро всяка домакиня приготвя вариво от царевица, жито, фасул, леща, ечемик, овес и пр. Това се прави, за да едреят посевите, тъй както наедряват сварените зърна. От варивото ядат всички. От него се дава на домашните животни, за да е добър приплодът им. Жените раздават от варивото из махалата, за да е плодовита годината. Според вярванията някога св. Андрей бил самотен отшелник в планината. Там обработвал малка нива. Но една мечка изяла вола му. Разгневеният земеделец успял да улови звяра, впрегнал го в ралото вместо вола и така го подчинил на волята си. Оттогава яздел мечката и обработвал земята си с нейна помощ. Затова светецът се тачи като патрон на мечките, като техен покровител. На Андреевден не се работи къщна работа, не бива и да се пере.

Имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо и Дешка.

Ден на движението Градове за живота — 500 града в целия свят декларират позиция против смъртното наказание.

Рождениците днес:

Проф. д-р Георг Краев, културолог

Проф. дпн Георги Манолов, политолог, президент на ВУСИ - Пловдив

Димитър Рашков, скулптор, художник

Проф. Елена Кутева, директор на Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев"

Ивайло Калоянчев, актьор

Иван Христов, телевизионен продуцент и водещ

Иван Цанев, поет

Николина Ангелкова, бивш министър на туризма

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ