На днешната дата 7 юли. Европейски ден на шоколада

На днешната дата 7 юли. Европейски ден на шоколада

На днешната дата 7 юли. Европейски ден на шоколада

На днешната дата:

  • През 175 г. Комод е обявен за император на Римската империя.
  • През 1456 г. при повторен процес Жана д'Арк е оправдана по обвинението в ерес 25 години след екзекуцията й.
  • През 1543 г. френската армия завладява Люксембург.
  • През 1585 г. английска експедиция основава колония на брега на Вирджиния в Северна Америка.
  • През 1754 г. в Ню Йорк е открит най-старият университет в Северна Америка — Колумбийският, първоначално като Кралски колеж.
  • През 1807 г. Наполеон I Бонапарт се среща с руския цар Александър I, за да обсъдят подялбата на Европа между двете страни и начините, по които да се противопостави на британските интереси на континента.
  • През 1829 г. е открита пистата за конни надбягвания „Ейнтрий Рейскорс” близо до Ливърпул, Англия.
  • През 1877 г. по време на Руско-турска война (1877-1878) предният отряд от руската армия, начело с генерал Гурко влиза в Търново.
  • През 1879 г. се създават първите контролно-пропускателни пунктове и митници по границите на Княжество България.
  • През 1926 г. румънското правителство обявява в Южна Добруджа обсадно положение и вкарва редовна армия в областта.
  • През 1937 г. Япония нахлува в Пекин, Китай, с което започва Втората китайско-японска война , част от Втората световна война в Азия, продължила до 1945 г.
  • През 1969 г. започва изтеглянето на първите американски войски от Южен Виетнам.
  • През 1974 г. националният отбор по футбол на ФРГ печели като домакин Световното първенство по футбол 1974.
  • През 1978 г. е обявена независимостта на държавата Соломонови острови от Обединеното кралство.
  • През 1980 г. Иран приема шериата за основен закон в ислямската република.
  • През 1985 г. 17-годишният немски тенисист Борис Бекер става най-младият шампион за цялата история на турнира „Уимбълдън”.
  • През 2005 г. атентатори самоубийци предизвикват последователно четири бомбени експлозии в Лондонския обществен транспорт и убиват 52 души.
  • През 2007 г. негово светейшество Бенедикт XVI издава апостолическото писмо Motu Proprio Summorum Pontificum, с което свещеният за католицизма латински език, след прекъсване от 46 години, отново е официален за литургията.

Празници и събития:

Православната църква почита великомъченица Неделя. Още от детството св. Неделя се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица.Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите й в гр. Мелитин, а Неделя била подложена на жестоки мъчения. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Осъдили я да бъде посечена с меч. Разрешили й да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 г. По-късно мощите й били пренесени в столицата на Второто българско царство - Търново.

Имен ден празнуват: Недялко, Недялка, Неделя, Неда, Нели и Нелина.

Европейски ден на шоколада - на този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото - наричали го „храна на боговете". Думата „какао" идва от техния език, което испанците възприемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че ацтеките смятали какаовото дърво за свещено, защото го считали за подарък от бог Коатцекоатл. Зърната, получени от неговия плод били ползвани не само за обреди, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските конквистадори (1519 г.) превземат Мексико, в съкровищните камери на Монтесума II - последният ацтекски владетел, намират над 25 хиляди стотници какао, които били заграбени и част от тях пренесени в Европа. Продуктът, макар и непознат се търгувал много скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб „можела да достигне до 100 какаови зърна". Първоначално, какаовите продукти основно напитки не са били подслаждани, а се консумирали горчиви.

Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри - (английски квакер) на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта,  познат днес като млечен шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Освен с невероятния вкус шоколадът е известен и с полезните си свойства. Според изследване всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Освен това е доказани, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки. Тайната е в това, че шоколадът, особено черният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането. След толкова много информация за шоколада сигурно ви се е дояло, така че не се притеснявайте вземете си едно блокче да почетете празника подобаващо!

Рождениците днес:

Антон Радичев, актьор
Живко Вангелов, световен и европейски шампион по борба
Чл.-кор. проф. дмн Иван Димовски, математик
Кирил Ефремов, актьор
Мая Вапцарова, кинорежисьор, писател
Силвия Петкова, актриса
Д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването в правителството на Сергей Станишев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ