БНР: Роми нападнаха свещеник от Гърмен

БНР: Роми нападнаха свещеник от Гърмен

БНР: Роми нападнаха свещеник от Гърмен

Възрастен свещеник от Гърмен е бил нападнат от група роми в църквата „Свети Георги Победоносец“ в село Марчево, община Гърмен, където от седмица продължава да има напрежение след масов побой миналата събота, предаде БНР.

Очевидци разказват, че нападателите са изчакали районът да се освободи от полицейската охрана пред ромския кв."Кремиковци" и след това, десетина души от квартала нахлули в църквата. Първо поискали храна и свещеникът им дал всички подавки, дарени на храна днес за Черешова задушница. След това обаче ромите поискали да вземат и парите от продажбата на свещи, ритали възрастния отец и го дърпали. Само намесата на бившия кмет на село Огняново предотвратила по-големи ексцесии, съобщава националното радио

Хората в село Марчево са изключително гневни, че въпреки присъствието на полиция и жандармерия в района, се е стигнало до подобен инцидент точно на днешния ден - Черешова Задушница. Местните жители обявиха, че утре и вдругиден, когато също е Свети Дух, лично ще охраняват отеца, който е и възрастен и в момнета е в силен стрес.

"Съвместни екипи да се организират и да извършват проверки от утре в Гърмен и района", каза министър Румяна Бъчварова на среща с кмета Минка Капитанова, областния управител Бисер Михайлов, директора на ОДМВР-Благоевград и началника на РУ-Гоце Делчев. Министър Бъчварова е на посещение в Гоце Делчев и Гърмен за проверка на обстановката след въведените миналата седмица от МВР мерки в района. "Всички държавни институции трябва да се мобилизират и да работят заедно, това е подходът на държавата".

Междувременно, стана ясно, че вицепремиерът и министър на вътрешните работа Румяна Бъчварова е била днес на работно посещение в Гоце Делчев и Гърмен, за да види на място как действат въведените още миналата седмица мерки от МВР в размирния район.

На среща с кметицата на Гърмен Минка Капитанова, областния управител Бисер Михайлов и директорите на полицията в Благоевгради и Гоце Делчев тя е разпоредила да бъдат сформирани съвместни екипи с представители на всички държавни институции, които от утре да стартират повсеместни проверки. "Всички държавни институции трябва да се мобилизират и да работят заедно, това е подходът на държавата", казала Бъчварова по време на срещата.
Проверяващите екипи ще включват представители на общината, РДНСК, дирекция "Социални дейности", ОДМВР-Благоевград и ОД "Пожарна безопасност и защита на населението", НАП,  РЗИ Благоевград и Регионалния инспекторат по образование. Освен графика за провеждане на проверките, по време на работното посещение ва Бъчварова в района е бил съставен и план за поетапното въвеждане на видеонаблюдение в района.

По инициатива на вътрешния министър, в следващите дни ще бъдат разработени и въведени нови типови бланки - жалби за подаване на сигнали за кражби и други престъпления. Това ще улесни жителите и ще подобри работата на полицията и местната власт, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Малко преди 19.00 ч. днес МВР разпространи официално съобщение за случая, което гласи: "Около 12,30 часа днес на тел.112 е получен сигнал, че от маса на храм, находящ се в гробищния парк в с. Марчево, община Гърмен, група от седем момчета на възраст от 10 до 13 години, са отнели монети на обща стойност около 3 лв. и чанта с храна, след което избягали."  От съобщението излиза, че няма нападение над свещеника Георги Кемеров, както свидетелстват местните жители.

Не само отецът, но и 43-годишният Иван Щурков от село Марчево е бил бит от роми в опит да предпази от грабеж свещеника в църквата „Свети Георги Победоносец” от село Марчево, съобщи обаче Фокус като цитира кметският наместник на гърменското село Марчево Борис Кунчев. „Мъжът е бил блъснат, след което е бил набит от ромите, за да може да се стигне при отеца”, уточни Кунчев. Той допълни, че състоянието и на отец Георги и на пострадалият Иван е добро и не са пострадали сериозно. „Добре са, но самият факт, че са били нападнати на такъв празник е възмущаващо”, допълни кметския наместник.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ