Изгонените от с. Розово сирийци отидоха в Крън

Изгонените от с. Розово сирийци отидоха в Крън

Изгонените от с. Розово сирийци отидоха в Крън

17-те сирийци, които бяха изгонени от жителите на казанлъшкото село Розово, са наели къща в близкия град Крън от местен бизнесмен. Те плащат наем от 1300 лв. на месец и се надяват да не се местят отново заради недоволство на живеещите в града, съобщи БНТ.

Четирите семейства са пристигнали пеш от Сирия до България. След като са влезли в страната, са живеели в центъра в Харманли. След половин година са получили статут на бежанци, а сега чакат официалните си документи. Те ще им бъдат издадени от Община Казанлък до месец. 

В събота 17 бежанци с получен вече статут, между които 6 деца, бяха принудени от недоволни местни жители да напуснат наетата от тях къща в селото, само защото са сирийци. Няколко дни преди това жителите на селото протестираха срещу настаняването на трите семейства и поискаха те да си тръгнат до понеделник като заплашиха с по-радикални протести и не изключиха, че може да се стигне до насилие.

Един от младежите в трите семейства - Али, разказва, че бежанците не могат да си обяснят враждебното отношение на хората от Розово. 

“Аз не разбирам защо го направиха. Сега вече сме в нов дом, но името на града не го знам. Тук хората са прекрасни, не са лоши, не ни е трудно, лесно ни е. Нямаме проблеми с тях”, сподели Али, цитиран от Дир.бг. 

Бежанците са готови да пуснат децата си на училище и детска градина, но все още нямат редовни документи. Те не знаят, че трябва да се регистрират в кметството на града по настоящ адрес, за да не нарушат закона.

Жители на Крън заявиха, че са спокойни и не се притесняват от новодошлите. 

Официалните институции у нас не са заели позиция заради изгонването на бежанците от жителие на Розово. 

“Ще ги взема у дома, ама нямам условия. Те са хора като нас, бе. Нямаме право така да ги обиждаме. Тези хора, те от хубаво ли бягат”, коментира местният жител Шукри Дервишев.

Бежанците още не са решили дали ще останат да живеят в България, или ще продължат пътя си някъде в Европа.

Вчера от областната управа на Стара Загора съобщиха, че причина за възникналото напрежение в Розово бил фактът, че никой не информирал нито местното население, нито управата на населеното място и общината за заселването на чужденците. Николай Кръстев от Розово пък се оплака, че получил заплахи по телефона заради изгонените бежанци. Вчера сутринта открил в двора си запален "китайски фенер" с надпис "Христос". 

Много бежанци разказват, че искат да се махнат от България заради лошото отношение на хората към тях. Само омбудсманът Константин Пенчев зае позиция по случая. Пред БНТ той определи поведението на жителите на село Розово като типична проява на нетолерантност и дискриминация. Омбудсманът подчерта, че трите сирийски семейства са плащали за престоя си и не са разчитали на подаяния. Те не са имали възможност и да нарушат законите и добрите нрави и са били изгонени само ден след настаняването си просто защото са чужденци, коментира Пенчев. Той призова институциите да действат енергично и да спрат ескалирането на подобни процеси.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ