И петокласниците ще учат целодневно

И петокласниците ще учат целодневно

И петокласниците ще учат целодневно

От следващата учебна година и петокласниците ще учат цял ден. Това разкри просветния министър проф. д-р Анелия Клисарова.

По думите йq 22 хил. петокласници ще преминат на целодневна форма на обучение. Готвените промени в Закона за средното образование предвиждат учениците до 7 клас поетапно да преминат на целодневна форма на обучение.

Целодневното обучение се въвежда в държавните и общински училища, но няма да е задължително, а по избор на родителите и ако училището отговаря на необходимите санитарно-хигиенни условия.

„Решението дали децата ще са цял ден kd училище е на родителите или на самите ученици. Целодневното обучение не е задължително, няма как да накараме хората, които искат да приберат децата си на обяд, да не го правят. В по-малките населени места вече имат готовност за обучението на петокласниците. Проблем може да има в по-големите градове, тъй като там има училища в периферията и крайните квартали, които нямат нужните условия“, обясни министър Клисарова.

Издръжката на един петокласник ще е 520 лева, толкова колкото е за всички ученици от 1. до 4. клас сега.

Според образователното министерство с въвеждането на целодневна форма на обучение ще отпадат по-малко деца отпадат от училище. Те ще се срещат с втори учител, който може да им предложи алтернативен педагогически стил.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ