Какво не бива да публикуваме във Facebook?

Какво не бива да публикуваме във Facebook?

Какво не бива да публикуваме във Facebook?

Facebook се превърна в Google на социалните медии - в него може да се открие всевъзможна информация. 

Днес Facebook е вездесъща система за споделяне, която съвсем доброволно се обновява от хората по света всеки ден, всяка минута. И макар да ни дарява с радостта от общуването с хора, които са далеч от нас, Facebook крие и своите опасности.

За тях предупреждава в материал сайтът NetSecurity.about.com. Авторите припомнят, че може да сме оставили съвсем близки приятели, добри познати и хора, на които имаме доверие в списъка си с „приятели“ в социалната и мрежа, и все пак това не гарантира безопасността на информацията ни. Защото профилът на някой от тях може да е бил превзет от хакери или други натрапници. Или пък понеже винаги може да се изненадаме от реакцията на някой, който сме си мислили, чче познаваме, от негова постъпка или поведение.

В тази връзка NetSecurity съветва да не публикуваме във Facebook следната информация:

  • Пълната си рождена дата и тази на членове на семейството ни. Рожденият ни ден съдържа 3 от 4-те елемента, необходими на онлайн крадците на идентичност. Ако обичаме да ни честитят рождения ден във Facebook, можем поне да скрием годината, в която сме родени, и да оставим само деня и месеца.
  • Наличието и липсата на връзка с партньор. Опитът сочи, че ако сме се обозначили като „необвързани“ това се разглежда като призив, че търсим отчаяно човек до себе си. Ако сме били обвързани и това се промени, даваме повод за коментари, които може и да ни наранят. Най-добре е да оставим това поле с информация в профила си неотговорено, смятат наблюдателите.
  • Мястото, където се намираме. Случва се, ако сме на почивка отбелязването в курорт или чужбина да е повод за грабежи у дома. Препоръка: Прекарайте ваканцията хубаво, но споделяйте снимки чак, когато се приберете вкъщи.
  • Фактът, че сме сами вкъщи. Изключително важно е родителите да предупредят децата си никога да не споделят тази информация. Особено имайки предвид, че тийнейджърите често допускат в листа си с „приятели“ непознати.
  • Снимки на деца с двете им имена. Смята се, че по-голямата част от родителите са публикували двете имена на детето си във Facebook, както и точната му рождена дата. В бъдеще тази информация може да се използва от злонамерени хора, които с нея може да се представят за близки приятели на родителите пред детето и така да го убедят да се срещнат с него. Друга честа практика на родителите, която не се препоръчва, е да поставят като своя профилна снимка и корица на профила си снимки на детето/децата си.  
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ