КЗП забрани на „Девин” да продава изворната си вода

КЗП забрани на „Девин” да продава изворната си вода

КЗП забрани на „Девин” да продава изворната си вода

Комисията за защита на потребителите (КЗП) наложи забрана за продажба на изворната вода на „Девин”. Причината е, че компанията заблуждава потребителите, предлагайки изворна вода, добита от извор „Балдаран”, който е в землището на с. Фотиново, а не от находището в Девин.

Комисията се е сезирала по жалби на потребители. Те сигнализирали, че начинът, по който "Девин" АД представя някои от продуктите си, е заблуждаващ. 

„Като вписан ползвател на регистрираното географско означение Девинска натурална минерална вода дружеството няма право да използва името Девин във връзка с продукт, различен от минерална вода от находище Девин”, се казва в становището на КЗП.

"Използването на марката "Девин" за бутилирана "изворна вода" и бутилирана "газирана изворна вода" заблуждава потребителите, че водата, ползвана за посочените стоки, е "натурална минерална вода", добивана от находище "Девин", когато в действителност водата за двете стоки не е минерална, а изворна, и се добива от каптиран извор "Балдаран", а не от гр. Девин", се казва в заповедта на КЗП.

Комисията забранява на дружеството да продава изворна вода, добивана от "Балдаран" под марката "Девин". Заповедта на КЗП още не е влязла в сила, тъй като подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ