КФН наложи рекордни глоби на „Икономедиа”, издателството обжалва

КФН наложи рекордни глоби на „Икономедиа”, издателството обжалва

КФН наложи рекордни глоби на „Икономедиа”, издателството обжалва

С две наказателни постановления, издадени в първия работен ден на 2015 г., ръководената от Стоян Мавродиев Комисия за финансов надзор наложи на “Икономедиа”, фирмата издател на “Капитал”, “Капитал Дейли” и “Дневник”, рекордната санкция от 150 хил. лв., става ясно от съобщение на издателството, разпространено до медиите.

Отделно от това, издателството е глобено с още 10 хил. лв. заради отказа на работещи в него журналисти да разкрият източниците си на информация.

В наказателното постановление с рекордна стойност от 100 хил. лева се цитират жалби от “Водстрой 98” АД и “Промишлено строителство холдинг” АД, за които редакцията твърди, че са контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски, а КФН обявява твърдението за невярно, като се позовава на декларацията му пред Сметната палата, уточняват от "Икономедиа".

“КФН атакува медиите, които заговориха за и разкриха банковата криза, нейната дълбочина и действителни измерения и неспособността на отговорните институции и политици за категорична и решителна реакция, т.е., вместо да се атакуват и санкционират причинителите на нестабилността, се стреля по вестоносеца“, коментира адвокат Александър Кашъмов, специалист по правото на достъп до информация и защитник на свободата на словото, който представлява "Икономедиа" по цитираните дела.

 “КФН не реагира нито на източването на КТБ, нито на други сериозни отклонения от добрите практики, за които “Капитал” е писал и ще пише. Вместо да работи за стабилността и за доверието към финансовата система, комисията предприема екстремни действия срещу медията и това само показва степента на институционалната криза, в която се намират финансовите регулатори”, коментира Галя Прокопиева, изпълнителен директор на “Икономедиа”.

Издателството ще обжалва санкциите в съда и  ще сезира международните медийни организации за това, че България все по-решително се присъединява към страните, в които институциите са използвани за упражняване на цензура,се посочва в заключение в съобщението на "Икономедиа".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ