Ученичка спаси шофьор на тролейбус в движение

Ученичка спаси шофьор на тролейбус в движение

Ученичка спаси шофьор на тролейбус в движение

Възпитаничка на спортното училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора е спасила шофьор на тролейбус, както и пътниците в превозното средство, от сериозен инцидент. 15-годишната Мария Звездева ще бъде наградена днес на специална церемония, съобщиха от учебното заведение.

Момичето е пътувало в тролейбус, когато шофьорът припада на волана и губи контрол над управлението. Тролеят застава перпендикулярно на пътя. Намираща се вътре контрольорка от градския транспорт започва да вика за помощ. Пътниците изпадат в паника. Мария била в задната част на тролейбуса, но бързо си пробила път до шофьора. Намира го свлечен над волана и установява, че е в безсъзнание. Опитала се да го свести с плесници по лицето, но мъжът не реагирал. Тогава се сетила да провери дали диша. По информация на Дарик, така установила, че мъжът си е глътнал езика по време на припадъка. Успяла да отвори устата му и да го извади, след което направила и изкуствено дишане. Светкавичната й намеса се оказала решаваща за спасяването на живота на шофьора. През това време останалите пътници повикали линейка, която транспортирала пострадалия до болница.

Смелата и адекватна намеса на 15-годишното момиче за оказване на първа помощ е от  петък по обяд миналата седмица, докато момичето се е прибирало от училището в социален дом, където живее. От 9 години Мария Звездева е в Дом "Мария Терезия" в Стара Загора, разказа за БТА Латинка Петрова, директор на дома. Момичето учи плуване по свое желание и мечтае да стане преподавател по физическо възпитание. Познава правилата за бърза помощ от училището, допълни Петрова. 

Директорът на Спортното училище връчи благодарствен адрес на Мария с пожелание да бъде все така смела и отговорна. Шофьорът на тролейбуса е обсипал Мария с прегръдки и благодарности с думите "Жив съм благодарение на нея!".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ