Нови модерни автобуси тръгват по улиците на София

Нови модерни автобуси тръгват по улиците на София

Нови модерни автобуси тръгват по улиците на София

До края на август ще бъдат пуснати първите 20 нови машини от общо 126 автобуса по различни линии на градския транспорт в София. Те постепенно, в продължение на няколко месеца, ще заменят повечето съчленени автобуси, използвани над 30 години. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Новите автобуси ще бъдат достъпни за трудноподвижни пътници, тъй като ще бъдат нископодови, както и ще разполагат със система за накланяне на автобуса на спирки и звуков и светлинен сигнал при затваряне на вратите. Ще бъдат оборудвани с механична рампа за качване на колички за трудноподвижни лица и майки с детски колички.

Автобусите ще бъдат климатизирани както в пътническия салон, така и в кабината на водача.

Договорът се реализира по Проект „Изпълнение на мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на автобуси”, който се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства на градския транспорт”. „Столичен автотранспорт” ЕАД е партньор по проекта, а бенефициент е Столична община, съгласно подписания на 21 октомври 2013 г. Договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерство на околната среда и водите.

Стойността на договора с изпълнителя е 66 553 050 лв. без ДДС

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ