Полезни съвети от МВР за предпазване от горещините

Полезни съвети от МВР за предпазване от горещините

Полезни съвети от МВР за предпазване от горещините

Дългоочакваните горещи летни дни вече са факт. Но с топлото време трябва да се внимава, съвет експерти. Човешкият организъм се приспособява доста по-трудно към жегите, отколкото към студовете.

„Към рекордния студ човек се приспособява значително по-лесно, като облече по-топли дрехи, боти, ръкавици и шапки и така скрива възможно повече части от тялото си. С високите температури е по-трудно да стане това, ако сме в среда, която е лишена от средства, които да правят разликите в температурата на околна и жизнена среда, тоест да са по-малки тези температурни разлики”, заяви наскоро в интервю за „Фокус” диетологът проф. Донка Байкова.

Във връзка със очакваните жеги до края на седмицата от Министерството на вътрешните работи дава полезни съвети.

От най-голямо значение е да ограничавате излизанията си навън в часовете между 11:00 и 15:00 часа, когато температурите са най-високи, а от 12:00 до 16:00 часа е препоръчително да се стои на климатик или на възможно най-сенчестото място.

При разходка навън правете чести почивки, хората със светла кожа трябва да са с повишено внимание, защото могат да получат слънчев удар и изгаряния. Същото се отнася и за сърдечно болните.

На открито използвайте шапки с широка периферия, носете светли и широки дрехи.

Пиенето на много течности също е задължително, за да се предпазите от топлинен удар. На ден пийте над 2 литра вода или течности, съдържащи сол, като айрян и бульони. Алкохолът обаче е абсолютно противопоказен в горещите летни дни.

Внимание трябва да се обърне и на разхлаждането в басейни и в морето, защото рязкото охлаждане може да доведе до термичен шок и да причини проблеми с дишането.

От МВР припомнят при нужда незабавно да се потърси помощ на безплатния спешен телефон 112. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ