Реджеп Ердоган се нанесе в най-скъпия президентски дворец в света (видео)

Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган бе обвинен, че се държи като „султан“, след като издигна и се настани в най-големия президентски дворец в света – сграда с необичайна пищност и размери.

Така наречният Бял дворец на Ердоган има 1000 стаи и се простира върху застроена площ от 2900 кв.м, посочва британският вестник „Дейли Телеграф“. Авторите твърдят, че дворецът е бил построен в противоречние на съдебна заповед върху защитен горски район в Анкара.

Палатът е четири пъти по-голям от Версайския дворец. Затова се налага Ердоган да увеличи охраната си дори повече от тази на Луи XIV – френския Крал Слънце.

Щом пристъпи прага на основната сграда на двореца, посетителят се изправя пред огромен коридор, който води към дълги стълби. Архитектурният стил е изпълнен с орнаменти и е оприличаван на смесица между пищното минало на султанските дворци на Османската империя, селджукските традиции и модерния дизайн на някои от железопътните гари в Китай.

Баните имат копринени тапети. Целият комплекс е обграден от горския парк, стотици дървета са били изсечени за строежа на новия дом на президента.

Самият Ердоган е автор на голяма част от дизайна на двореца. Освен за всичко друго, той е помислил и за изграждането на подземен бункер.

Мехмет Симсек – турският финансов министър, посочи, че общата сума за вдигането на комплекса е била на стойност, равна на около 384 млн. лири – двойно повече от по-ранните прогнози.

Реджеп Ердоган беше министър-председател на Турция 11 години, преди да стане президент през август. Въпреки че неговата Партия на справедливостта и развитието няма две трети от мнозинството в турския парламент, амбицията му е да превърне сравнително церемониалния пост на държавния глава в Турция в нов притегателен център на властта. За разлика от останалите президенти преди него, той редовно е домакин на срещи на кабинета. Освен това похарчи около 115 млн. лири за нов президентски самолет, проектиран и оборудван от Airbus по негови изисквания.

На критиците, които не одобряват новия му дворец, Ердоган отговаря: „Никой не може да предотврати завършването на тази сграда. Ако е достатъчно силен, нека дойде и я унищожи!“.

Ето и видео тур в двореца.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ