Роженският събор започва с 400 гайди

Роженският събор започва с 400 гайди

Роженският събор започва с 400 гайди

Роженският събор започва днес, девет години слез последното му издание. 

Съборът ще продължи 3 дни и ще бъде открит от 400 гайдари. Специално за събитието е направен и огромен български трикольор - 24 000 квадратни метра.

Заради събора трафикът през прохода Рожен ще бъде ограничен през следващите три дни. В опазването на реда и сигурността ще се включи и жандармерията, предупреждава Нова телевизия. 

Организаторите съобщих, че на събора ще е забранен поп-фолкът и всякаква музика, различна от автентичната народна. Прегрешилият търговец, пуснал чалга, веднага ще остане без ток.

Очаква се посетителите да са десетки хиляди. За сигурността им ще се грижат над 200 полицаи и 100 частни охранители.

Смята се, че на Капитан Петко Войвода принадлежи идеята за обединяване в един голям събор  на четирите летни празника в района на Рожен. Началото е поставено през 1898 г. по инициативата на отец Ангел Инджов, съратник на Петко Войвода. 

Свещеникът-бунтовник е активен член на Македоно-Одринската революционна организация, осъден от военен съд в Турция на 15 г. затвор и заточение, но освободен с амнистия през 1902 г. 

Изследвания на историци от Държавния архив в Смолян показват, че съборът е имал своята роля в освободителното движение. 

На Рожен в миналото се срещат и хайдушките дружини, които чертаят планове за освобождение и за присъединяване на откъснатите територии към България, неведнъж тук се събирали и четниците на Пею Шишманов, обяснява пред БТА Зоя Начева, директор на архива в Смолян, където се пазят много снимки от съборите в миналото.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ