СГС: Цветанов е невинен

СГС: Цветанов е невинен

СГС: Цветанов е невинен

Софийският градски съд (СГС) оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за присвояване. Това е първата присъда по делата, които се водят срещу Цветанов. Той бе подсъдим за присвояване на 50 хиляди лв., платени под формата на обезщетение за бившия директор на ГДБОП - Велико Търново Орлин Тодоров.

Според обвинението Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч. Така според прокуратурата Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР

Миналият четвъртък прокуратурата поиска пет години затвор за Цветанов, както и пет години забрана да заема държавни длъжности и конфискация на половината му имущество.

"Придържах се към закона", каза Цветан Цветанов пред журналисти, след като съдът го оправда по делото за присвояване, предаде “Фокус”. На въпрос дали, след като се е извинил на българския съд, сега ще се извини на прокуратурата, той отвърна: "Нека да съхраним институциите. Проследете хронологията на всичко, което ми се случи на мен, и ще си дадете отговор на това, което искате от мен да чуете. За периода, когато бях министър на вътрешните работи, успяха да предоговоря един договор на "Сименс" за 34 милиона лева в полза на държавата. С тези пари служителите на МВР получаваха увеличен порцион с 30 лв. от 2012 година и с още 60 лв. от началото на 2012 година”. 

Цветанов заяви, че е невъзможно да подпише нещо с цел да се облагодетелства по някакъв начин, като добави, че е имал само един шанс и този шанс е бил да спази закона. „Придържах се към него, и всички действия, които предприех, а и вие чухте свидетелите, които бяха разпитани, аз съм изпълнил закона и аз съм длъжен да го направя”, каза Цветанов. 

Срещу бившия вътрешен министър се водят още две дела. Едното е за незаконно подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията. По него Цветанов е обвиняем за т. нар. допустителство по служба. Другото е за това, че умишлено е отказал употребата на СРС срещу бившия директор на РЗБОП - Велико Търново Орлин Тодоров. Обвинителите смятат, че Цветанов умишлено е отказал срещу Тодоров да бъдат използвани СРС-та, макар че преди това съдия е подписал разрешение.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ