Най-дълго управлявалият жив монарх в света

Най-дълго управлявалият жив монарх в света

Най-дълго управлявалият жив монарх в света

Тайланд бележи 70 години от възкачването на крал Бумибол Адулядейм, най-дълго управляващият жив монарх в света, пише Би Би Си.

Стотици верни поданици се стекоха днес пред двореца на Рама IX - монарха на Тайланд, за да честват 70 години от възкачването му на трона.

Той е най-дълго управлявалият монарх в света. Коронясан е на 9 юни 1946 г.

Тържествата започнаха с религиозна церемония в Банкок, в която участваха 770 будистки монаси.

88-годишният крал се радва на почит от страна на своите поданици, за които е символ на стабилност през десетилетията на политически трусове в страната.

Владетелят обаче е в лошо здраве и от месеци не е участвал в публични прояви.

Преди два дни дворецът съобщи, че кралят е претърпял сърдечна операция за поставяне на байпас, както и че продължава лечението му за хидроцефалия - неврологично увреждане, което може да доведе до проблеми с равновесието и деменция.

„Връзката между тайландците и краля е по-дълбока, отколкото може да се опише”, казва пред Reuters говорител на кралската хунта. „Той е баща на тази земя!”

Фигурата на краля е част от националния пейзаж – неговият образ с очила с кръгли стъкла е навсякъде вътре и отвън по стените на домове, магазини, ресторанти, държавни сгради и даже вътре в такситата.

За тайландците, Бумипол Адулядеж или Рама Девети е благодетел на нацията. Той е официално обожествено. От години обаче прекарва повечето време в болница и на практика изчезна от септември миналата година.

Рама се качва на трона 18-годишен след убийството на по-големия му брат. Той е държавен глава и защитник на религиите в Тайланд според официалната титла. За 70-годишното му управление в политически нестабилната страна са се сменили 26-има премиери и е имало 12 преврата. В същото време тайландците смятат, че икономическият разцвет на страната се дължи на краля – индустриалният растеж и дори модерните болници нямат аналог в страните от Югоизточна Азия.

Кралят е защитен от един от най-суровите  закони в света срещу предателството и всеки, който посмее да се шегува със здравето му или с култа към личността му, рискува да влезе в затвора. След последния държавен преврат наказанието за измяна е още по-тежко. През август 2015 г. тайландец беше осъден на 30 години затвор, а жена получи 28 години заради постове във Facebook, които според властите са били обидни за кралското семейство.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ