Уволняват ръководството на Спешна помощ в София

Уволняват ръководството на Спешна помощ в София

Уволняват ръководството на Спешна помощ в София

Здравният министър Таня Андреева е предложила за уволнение директора на Столичната спешна помощ Георги Гелев и неговият заместник по медицинската част д-р Ангел Ангелов, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Предложението е в резултат на констатирани изводи за проблеми в ръководената от тях служба, поясни той. 

Решението за кадровите промени не е само на базата на случаят с починалата в София 40-годишна фотографка Елизабет Димитрова, добави Пенков. Близките й обвиняват Спешна помощ за смъртта на жената, тъй като повиканата линейка според тях се е забавила близо час. Освен това, автомобилът не е бил оборудван с нужната апаратура за реанимация. От "Спешна помощ" отговориха, че  екипът не се е забавил и се е вместил в норматива от 20 минути за отзоваване след повикване. Последвалата проверка обаче установи, че не е точно така.

Констатирани са недостатъчна кадрова обезпеченост, недобра организация на наличния състав при окомплектоване на екипите, недостатъчен контрол и  продължаващата все още слабост от години - взаимовръзката между 112 и стария телефон 150, посочи зам.министър  Бойко Пенков. Той уточни, че предложените от здравния министър наказания са въз основа на оценка за създадената организация.

„За този случай (б.р. - смъртта на фотографката Елизабет Димитрова) Гелев пряко няма вина", отбеляза още Пенков.

От данните на здравно министерство става ясно, че в столичната спешна помощ има разкрити и осигурени с пари 579 щата, от  които 179 за лекари. От местата за лекари обаче са заети само 90. В столицата има налични 57 автомобила. По щат, трябва да има 30 екипа средно месечно, според данните този показател за март е 20, а за април 21, по данни на Центъра за спешна медицинска помощ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ