Учени: Внимание! Опасни убийци бродят във Facebook

Учени: Внимание! Опасни убийци бродят във Facebook

Учени: Внимание! Опасни убийци бродят във Facebook

Група британски криминолози представи първото в света изследване как осъдени за убийство хора са използвали социалната мрежа Facebook за извършване на престъпление.

Учените обхванали периода 2008-2013 година, в който, по техни твърдения са били извършени и установени 48 случая на „Facebook убийства” - такива, в които социалната мрежа, според сведенията от средствата за масова информация активно фигурира в подбудителството или извършването на престъпленията, става ясно от официално съобщение на Бирмингамския университет, посветено на изследването.

Такъв е случаят например с британеца Уейн Форестър, който убива жена си Ема след като прочита неин пост, че е разведена и свободна да се среща с други мъже.

На базата на всички описани случаи криминолозите обособили и профилите на 6 типа „Facebook убийци”.

Представителите на първия реагират на постове в социалната мрежа, вбесяват се от тях, вследствие на което ликвидират физически автора им.

 „Информаторите” – втория тип, използват мрежата, за да разгласят престъпните си планове или вече извършено от тях престъпление, за да демонстрират „мъжество” и сила.

„Антагонистите” започват във Facebook пререкания, които след това преминават в открит конфликт със заплахи за убийство – реализирани в крайна сметка.

„Фантазьорите” използват мрежата, за да си създадат илюзорен свят и могат да прибягнат до убийство, когато границата между фантазии и реалност изчезне. Или пък, за да не позволят да бъдат изобличени в лъжа.

 „Преследвачите”  си създават фалшива самоличност чрез акаунти, в които се представят за такива, каквито не са, за да подмамят жертвите си за среща в реалния свят.

„Самозванците” пишат постове от чуждо име, за да получат достъп до информация, съдържаща се в чужди профили.

Учените все пак правят уговорката, че социалните мрежи не бива да бъдат обвинявани в „съучастие”. „Сайтовете, подобни на Facebook, са неотменна част от ежедневието ни. Те са толкова виновни, колкото и  ножа или пистолета, с който е извършено престъплението. Важни и в този смисъл опасни и страшни са намеренията, а не техническите средства за реализацията им”, отбелязват авторите на изследването.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ