Физикът Теодосий Теодосиев - „Мъж на годината“ за 2014 г.

Физикът Теодосий Теодосиев - „Мъж на годината“ за 2014 г.

Физикът Теодосий Теодосиев - „Мъж на годината“ за 2014 г.

„Златният физик на България“ Теодосий Теодосиев е „Мъж на годината“ за 2014 г. според традиционната класация на Дарик радио.  

Той спечели престижното отличие в конкуренция с Боян Петров – алпинистът, който изкачи три осемхилядника за един сезон и стана първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 в Каракорум и Милен Русков – писателят, автор на бестселъра „Възвишение" за който му бе присъдена Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г.

Теодосий Теодосиев е създател на специализирана школа по приложна математика и физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади. Автор е и на уникалната методика за създаване на силов интелект. Активен общественик.

След споделената в медиите история на физика, който в тежки условия подготвя младите таланти, 35-годишната му школа в Казанлък получи сграда за провеждане на заниманията си. 10 години по-рано Теодосий решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан, където сам предприема ремонт, с идеята да създаде едно място, където младежите да се подготвят на световно ниво за олимпиадите по физика и математика.

В интервюто си за Дарик радио преди дни, физикът сподели: „Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре. В това отношение, аз съм успял да реализирам тавана на възможностите на своите ученици. При условие, че в Китай от 14 милиона души избират 5 души отбор за олимпиада по физика, а в България, която може да е колкото един град в Европа като население, от един малък български град, от една паралелка, избираме 6 човека в отбор за олимпиада по физика, а трима от тях ни носят златни медали – това е сериозно нещо и става с много вдъхновение.“

Гласуването за „Мъж на годината 2014“ на официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg продължи до днес, 12 януари, посочват организаторите. Вотът за победителя достигна 68,8 %, като през целия период на гласуването запазваше относителна преднина. Боян Петров събра 22,4% от гласовете, а писателят Милен Русков 8,8%, което го нареди на трета позиция.

В надпреварата за челната тройка в конкурса „Мъж на годината 2014“ само с няколко точки разлика остана тенисистът Григор Димитров, който попадна в топ 3 на миналогодишното издание. Висок вот събра столетникът дядо Добри, който е пример за добрина и честност на поколения българи. Сред номинираните се откроиха и отец Иван от Нови хан, Обобщен образ на доброволците, които спасиха човешки животи по време на бедствията в България през тази година, Дениз Игнатов – бащата на талантливите 10-годишни пианисти Хасан и Ибрахим, полк. Николай Николов, Максим Ешкенази, д-р Мирослав Ненков, Александър Морфов, Кубрат Пулев и други.

През последните години с титлата „Мъж на годината“ бяха удостоени боксьорът Кубрат Пулев (2013 г.), Петър Петров, спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия” (2012 г.), Стефан Стойчев, спасителят от магистрала „Тракия” (2011 г.). Първият „Мъж на годината”, който получава като награда уникална сабя, е Христо Стоичков през 1994 г. Оттогава досега всички победители се награждават със сабя, върху която е гравирано името им.

Церемонията в чест на „Мъж на годината 2014“ ще се проведе през февруари 2015 г. По традиция, на събитието ще бъдат отличени с почетни грамоти и успели българи в други категории.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ