Цветан Василев: Пеевски е поръчал да ме убият за 5 млн. долара

Цветан Василев: Пеевски е поръчал да ме убият за 5 млн. долара

Цветан Василев: Пеевски е поръчал да ме убият за 5 млн. долара

Австрийската криминална служба се включи в ескалиращата борба между двама големи български бизнесмени, пише в днешния си брой австрийският вестник "Дер Щандард". В статията се уточнява, че става дума за собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и за депутата от ДПС Делян Пеевски.

Журналистът Маркус Бернат пише, че заради смъртни заплахи, получени от един банкер в хотел във Виена, българската прокуратура е била помолена да издаде заповед за задържане на бившия му бизнес партньор. "Дер Щандард" обаче уточнява, че не е получил официално потвърждение за това от австрийската служба. По думите на говорителя Марио Хайл не може да се дава информация за издирвания, които не са публични.

„Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря”. Такъв есемес е получил Цветан Василев, докато е бил по работа във Виена, а заплахата идвала от бившия му бизнес партньор Делян Пеевски, твърди самият Василев пред австрийското издание, предаде БНР.

"Дер Щандард" разказва как още на 22-ри май Василев, един от най-големите, но и най-противоречиви предприемачи в България, е получил телефонно обаждане, отново в хотела във Виена. На банкера било съобщено, че Пеевски търси убиец, чието име вече се знае. Бившият бизнес партньор на Василев щял да плати 5 млн. долара за убийството му. Банкерът помолил Криминалната служба във Виена да започне разследване. След втората заплаха с есемес институцията се е активизирала.

Сега Виена изглежда въвлечена в борбата между двамата бизнесмени от балканската държава, в която става дума за много повече от спор за кредити в размер на стотици милиони, посочва още "Дер Щандард". Става дума и за проекта "Южен поток", за независимостта на българската правосъдна система, намесата на българското правителство в обществени поръчки и успешните приватизационни сделки на двамата предприемачи.

Австрийският вестник разказва как в продължение на десет години Делян Пеевски и Цветан Василев са били партньори, как строителните им фирми кандидатствали за "Южен поток" и на 27-и май получили поръчката. Още тогава Пеевски вече е бил поел контрола над дяловете на Василев. Изданието подчертава, че Корпоративна търговска банка е трябвало да премине под специален надзор на Българската народна банка.

"Дер Щандард" допълва, че в България Цветан Василев е обект на критики от страна на много неправителствени организации и медии заради мащаба на участията му - от лозарство през мобилни комуникации, бензиностанции до строителство. Вестникът пропомня как краткосрочният избор на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция за национална сигурност преди година активизира антиправителствени протести.

Междувременно Малина Александрова, директор на Дирекция "Публична дейност" на главната прокуратура, съобщи за БГНЕС, че в прокуратурата няма постъпило искане от австрийската полиция за задържане на Делян Пеевски. Александрова уточни, че искане за задържането му може да бъде отправено от австрийската полиция до МВР, а по адресна регистрация на лицето може да бъде отправено искане и до Софийския градски съд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ