Четири обвинения за председателя на САС Веселин Пенгезов

Четири обвинения за председателя на САС Веселин Пенгезов

Четири обвинения за председателя на САС Веселин Пенгезов

Четири обвинения за злоупотреба с еврофондове и присвояване на 200 хил. лв. бяха повдигнати срещу председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Председателят на Военноапелативния съд полк. Петър Петков също бе призован да се яви в ДАНС, предаде "Дарик". И двамата магистрати са фаворити за втори мандат – Петков за военноапелативния съд, а Пенгезов за САС. Евентуалното им привличане като обвиняеми със сигурност ще ги извади от състезанието, коментира "Капитал". 

"Нямам притеснения нито лично аз, нито колегата Пенгезов. Всички действия, които сме извършили при реализацията на въпросния проект за информационна система на военните съдилища, са извършени съобразно закона. Не сме злоупотребили с никакви обществени средства нито за лични нужди, нито в интерес на други лица", каза Петков, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че техните действия не са укорими от наказателноправен и дори и от морален аспект.

Обвиненията срещу двамата магистрати касаят проекта за развитие на софтуерна програма за военните съдилища в София и Плевен "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет". Той бе реализиран през 2008 година със средства на ЕС. 

Според прокуратурата по време на процедурата е имало заобикаляне на Закона за обществените поръчки. Разследващите смятат, че Пенгезов и полк. Петко Петков са извършили длъжностно престъпление по време на реализирането на проекта и са усвоили част от сумата. Стойността на одобрените средства е 700 хил. лв., като реално са изразходвани 520 хил. лв.

Изпълнението на проекта е дадено на експерти, а по-късно са отклонени и средства от него, заяви обвинението. Веселин Пенгезов получи призовката си в началото на миналата седмица. Тогава в специално изявление пред медиите той заяви, че обвиненията, които прокуратурата му повдига, са свързани с намерението му да се кандидатира за втори мандат като ръководител на САС.

По думите на Пенгезов прокуратурата ще обвини още десет души по случая. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ