Шефът на Фонда за лечение на деца сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лв.

Шефът на Фонда за лечение на деца сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лв.

Шефът на Фонда за лечение на деца сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лв.

Събрани са достатъчно доказателства за корупционни практики във Фонда за лечение на деца. „Основните линии са безстопанственост, престъпления по служба и нецелево изразходване на средства от този фонд”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, на брифинг във връзка с проведената вчера съвместна акция между Специализираната прокуратура и ГДБОП във Фонда за лечение на деца.

В хода на разследването е установено, че вече бившият шеф на фонда - Павел Александров, който е сред арестуваните при вчерашната акция, е сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лв.

Така например е установено, че е сключил договор за наем със своя приятелка – Маргарита Мунос, собственичка на апартамент във Франция, в който били настанявани изпратени за лечение деца. По този начин Мунос е получила 200 хил. лева от фонда. Прокуратурата е установила, че наемната цена била многократно завишена спрямо пазарните във Франция. Във всички останали държави децата са били настанявани в българските посолства.

Освен това Александров сключил договор с посредническа фирма, която единствена имала право да превозва деца за лечение в Турция. На фирмата били платени 250 хил. лева.

Друга нередност, която разследващите установили е, че за спешните случаи Александров се консултирал с трима конкретни лекари, които винаги насочвали децата за лечение в болниците, от които са.

Тримата експерти, чиито имена засега прокуратурата не съобщава, са дали по около 100 становища, като за всяко от тях са получили по 35 лева.

Всички останали експерти в списъка са ползвани най-много веднъж или два пъти.

„Разследването не касае лечение на деца в чужбина, основната линия на разследване в това досъдебно производство е лечение на деца в здравни заведения на територията на Р България, както и комисионни договори във връзка с провеждащо се лечение. Комисионните договори са сключвани от Фонда за лечение на деца и фирми, които са осъществявали така наречената логистика по лечението на децата", уточни Румяна Арнаудова.

По думите й, разследващите не са иззели оригинали на документи, които се намират в процедура по отпускане на пари за лечение на деца.

Арнаудова беше категорична, че акцията във Фонда за лечение на деца няма по никакъв начин да възпрепятства пряката му дейност по осигуряване на терапии в чужбина за малки пациенти. „Надяваме се да се внесе спокойствие в обществото, че нашата акция и досъдебно производство няма по никакъв начин да попречи на нито едно дете, което се нуждае от лечение”, подчерта тя. „Действията на прокуратурата не са и не могат да доведат до преустановяване, забавяне или затрудняване на процеса по отпускане на средства за лечение на деца”, каза още Арнаудова.

Парите за лечение на деца са преведени още вчера, заяви междувременно премиерът Бойко Борисов и призова Общественият съвет да се яви в пълен състав на предстоящото си заседание днес, за да се вземат нужните решения за отпускането на сумите по всички спешни случаи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ