Затвори

„Гражданите” – ново мобилно приложение, изобличаващо нагли шофьори

„Гражданите" - така се нарича най-новото мобилно приложение, с което можете да изобличите нахални шофьори, паркирали неправилно или каращи с риск за околните. Иновацията е дело на четирима приятели, които са направили и страница във Фейсбук.

Идеята идва по интересен начин. „Една доста скъпа, голяма кола реши, че трябва да мине през мен, едва ли не. Той мина една улица, над 30 метра в забранено, в насрещното и пререди абсолютно цялата колона. И въобще не му правеше впечатление. Спря пред мен и искаше да мине. Почуках му на десния прозорец да го питам къде е тръгнал и това, което ми направи впечатление, беше, че този човек се стресна. Все едно се събуди”, разказва Христо Борисов.

След като записва номера на колата, вместо да се оплаче в КАТ, Христо събира приятели и заедно решават проблема по модерен, забавен и ефектен начин.

„Ако го покажеш този човек на обществото какво прави - той ще се замисли, защото той има бизнес отношения с различни хора, има със сигурност семейство, които може да го видят какво прави на пътя”, разказва Христо Борисов, цитиран от bTV.

Така, срещу 15 мегабайта място в телефона, вие се превръщате в ловец на пътни нарушители.

За да хванем нарушител, като например някой, който е паркирал в зелени площи, ни е нужно  единствено смартфон с по-хубава камера. А дори и да нямаме интернет, може да го снимаме и после да качим снимката.

„Хубаво е на снимката да се вижда това нарушение, защото е по-представително. Може също да оставите кратко послание. Снимате, попълвате номера. След това натискате „качи снимката” и тя излиза в нашата система и галерия”, обяснява Тодор Лилков.

За неправилно паркиране може да се пусне и опцията „изпрати в КАТ". Така сигналът ви отива и при органите на реда. Един път качена, снимката на провинилия се може да бъде свалена от системата само срещу извинение под нея.

Даже ние сме изненадани, че има по-скоро благодарствени имейли, където хора нарушители не само се извиняват, но казват благодарим ви за това, защото по някакъв начин те засилват вниманието си на пътя”, допълва Тодор Лилков.

Може да регистрирате номера на колата си и в системата „Радар". Така всеки път, когато ви снимат, когато сте нарушил закона, вие ще получавате известие.

„Един ден аз получих известие, че номера, който съм въвел в „Радара", е сниман. Видях, че това е майка ми с колата. Пратих и на имейл снимките плюс посланието, плюс сниманите нарушения. Първо й беше смешно, после обаче се замисли, че това може да го видят хиляди хора, включително и хора в обкръжението й - колеги, близки, познати. И каза: „Искам да се извиня максимално бързо, за да ми се свали снимката”, разказва Тодор Лилков.

Въпреки че става въпрос за нарушения, момчетата са категорични, че на Фейсбук страницата и в приложението се поддържа добър тон.

„По никакъв начин не целим да е обидно. Просто искаме да е запомнящо се по някакъв начин и хората като чуят „гражданите", „дай му гражданство" или нещо подобно да знаят, че става въпрос за нас”, казва Иван Митов. Христо Борисов добавя: „Позитивният начин по-скоро може да промени нещо към по-добро”.

За по-малко от месец приложението е изтеглено от над 6000 души, което на практика означава, че 6000 нови камери вече дебнат за нарушителите на пътя.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня

Илюстрация: pixabay

Валутен калкулатор

Валутен курс за 22.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 22.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6758
0.59673
CNY
10
2.50696
3.98889
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24292
0.445847
RUB
100
2.78133
35.954
USD
1
1.58804
0.629707