Преференциален номер в БСП

Преференциален номер в БСП

Преференциален номер в БСП

Номерът с преференциите на тези избори е на път да се перифразира в израза „с техните преференции, по техните глави”.

По неофициална все още информация кандидатът под номер 15 от листата на „Коалиция за България” Момчил Неков е събрал доста голям процент от преференциален вот. Това може да доведе до пренареждане на имената, които до момента се смятат за сигурни депутати от левицата в Европейския парламент. Както вече е ясно, БСП печели четири мандата и на първо четене, те се полагат на първите четирима от листата: водачът й Сергей Станишев, Илияна Йотова,  Георги Пирински и Петър Курумбашев. Под номер 5 е Достена Лаверн и мнозина предположиха, че вероятно тя също е на път за Брюксел, ако Станишев спази предизборното си обещание да се откаже от депутатското място. Което не е сторил официално до момента.

15-ят в листата на БСП Момчил Неков обаче е събрал толкова много гласове, че е много вероятно да измести някой от първите четирима според броенето на преференциалния вот при 97% от бюлетините. Изчакват се още резултатите от 200 секции, но на този етап се говори, че по брой гласове Неков е надминал даже и водача на листата Станишев.

Причината най-вероятно е, че повечето от гласоподавателите на левицата не са разбрали добре инструкциите и са отметнали номер 15 и на двете места в - и на квадратчето за партия, и на кръгчето за преференциален вот. А Неков е точно под номер 15 в бюлетината за преференция. Персоналното му отбелязване автоматично води до изместване надолу на първите в листата.

Новият повод за смут в редиците на БСП се появи часове след като един от активните конструктори на новата система за избори Мая Манолова призна на пресконференция: „Няма как да сме доволни от резултатите на фона на националния резултат. Очевидно сме допуснали сериозни грешки в кампанията и в работата си преди това. Ясно е за всеки, че не успяхме да мобилизираме левия вот. Нашите избиратели в Кюстендилска община и в цялата област не ни подкрепиха достатъчно активно. Освен това не успяхме да консолидираме левия вот, а го разпиляхме щедро".

Включително и чрез преференции, както става ясно.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ