Приеха закон за равенство между половете

Приеха закон за равенство между половете

Приеха закон за равенство между половете

Държавната политика по равнопоставеност на жените и мъжете се основава на принципите на равни възможности във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот, равен достъп до всички ресурси в обществото, равно третиране и недопускане на дискриминация и насилие, основани на пола, балансирано представителство на жените и мъжете във всички органи, вземащи решения, преодоляване на стереотипите, основани на пола. Това са основни принципи, залегнали в новия Закон за равнопоставеност на жените и мъжете, който беше приет на второ четене в пленарна зала днес.

Депутатите записаха и определение за равнопоставеност между двата пола – „равни права и задължения, равни възможности за реализация и за преодоляване на пречки във всички области на обществения живот, като жените и мъжете са свободни да развиват своите лични способности и да правят избор без ограниченията на социалната роля на своя пол”.

Парламентът гласува още, че централните и териториалните органи на изпълнителната власт определят служителите, които изпълняват функциите на координатори по равнопоставеност на жените и мъжете.

С приетите текстове се регламентира и дейността на Националния съвет по равнопоставеността на жените и мъжете.

След гласуването на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин благодари за работата по законопроекта. До този момент България беединствената страна в ЕС, която нямаше подобен закон, отбеляза той и добави, че вече има инструмент по-ефективно да се изпълнява политиката по равенството между мъжете и жените.

По материали на „Фокус” и БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ