Цацаров поиска шест имунитета

Цацаров поиска шест имунитета

Цацаров поиска шест имунитета

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от парламента да свали имунитетите на петима депутати и на евродепутата Сергей Станишев. Трима от тях ще се откажат сами от защитата си.

Цацаров иска имунитетите на Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Георги Свиленски, Илия Илиев, Димитър Димитров и Станишев заради наказателни производства срещу тях.

Срещу Цветанов се водят 3 дела за престъпления по служба като министър на вътрешните работи - за присвояване, за длъжностно престъпление и за лично укривателство. Две от тях вече бяха спрени заради имунитета му - за присвояването на 50 000 лева, които били дадени като заплати на уволнения шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров,  и за допуснато подслушване на граждани.  По третото дело - за отказано подслушване на Орлин Тодоров, на първа инстанция Цветанов получи 4-годишна ефективна присъда. Днес и този процес беше спрян заради имунитета му. 

В първия ден на новия парламент Цветанов сам поиска депутатската му защита да бъде свалена, но Цацаров отговори, че трябва да се спази процедурата. Днес той коментира: "Ако има нещо в деловодството, още сега съм готов да си подам имунитета. Няма драма, заявявал съм категорично още от миналата година”. 

Имунитетът на Волен Сидеров е поискан заради внесения срещу него обвинителен акт за хулигански действия. Делото бе образувано за причиняване на телесна повреда, след като лидерът на "Атака" удари полицай по време на скандал на летище Варна. 

Имунитетът на депутата от БСП Георги Свиленски е поискан заради обвинение в умишлено причинени значителни стопански щети. Той е бивш общински съветник в София и член на борда на общинското дружество "Софийски имоти". Свиленски настоява да се разкрие истината и затова сам ще си даде имунитета, коментираха от пресцентъра на БСП. 

Оттам обаче не казаха нищо за искането за сваляне на защитата от народния представител от левицата Димитър Димитров, който е обвиняем за противозаконно повреждане на ипотекирано имущество. Той беше общински съветник в Пазарджик. Днес Димитров не беше в НС.

Имунитетът на депутата от ДПС Илия Илиев е поискан заради досъдебното производство срещу него за укриване на данъци. Той е лидер на ромската партия ДРОМ и беше избран от Ямболския избирателен район. Илиев коментира, че не е подал навреме данъчната си декларация. 

Срещу бившия лидер на БСП Сергей Станишев пък се води дело за загубени секретни документи, съдържащи класифицирана информация. По този повод главният прокурор е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент с искане за снемане на имунитета му. Цацаров коментира, че не може да гадае колко време ще отнеме процедурата, защото за първи път се прави такова искане.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ